Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

A koronavírus-járvány alatt megduplázódott a családon belüli erőszakok száma

Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A civil szervezetek beszámolói alapján a COVID-19 pandémia miatt bevezetett karantén óta jelentősen megugrott a segélykérő telefonhívások száma.

A civil szervezetek beszámolói alapján a COVID-19 pandémia miatt bevezetett karantén óta jelentősen megugrott a segélykérő telefonhívások száma.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Magyarországon minden ötödik nőt élete során legalább egyszer fizikailag bántalmazott a férje, partnere vagy élettársa, ami azt jelenti, hogy körülbelül 200 ezer nő élhet most is ilyen kapcsolatban – olvasható az ATV riportjában.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület elnöke elmondta, sokan a civil jogvédőktől kérnek segítséget, egyúttal hozzátette, a karantén ideje alatt megkétszereződött a családon belüli erőszak miatti telefonhívások száma.

Horváth Éva kiemelte, az agresszív férfiakban kialakult egy jogosultság-érzet, így ha stresszesek vagy idegesek, úgy érzik, megtehetik, hogy ordibáljanak partnerükkel és kezet emeljenek rájuk. A karantén csak ráerősít erre az érzetre, hiszen az összezártság következtében az áldozatoknak még nagyobb a kitettségük.

Az év elején hirdette meg az Igazságügyi Minisztérium az áldozatsegítés éve programot. Mindezidáig 1 723 bajbajutott kereste fel az Áldozatsegítő Központokat, amelyekből négyet üzemeltek be Magyarországon, decemberben viszont további két centrummal bővítik a kapacitásukat. Ezeken a helyeken ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadást nyújtanak azoknak, akiket bántalmazás ért – mondta Varga Judit, igazságügyi miniszter.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az ATV Híradónak elmondta, nem ért egyet Varga Judit bejelentésével, szerinte a nők elleni erőszak megszüntetésére a rendőrségnek is aktívan fel kellene lépnie, illetve azt sürgette, hogy a kormány növelje meg az iskolapszichológusok számát és biztosítsa a rendvédelmi dolgozók megfelelő szakmai képzését is.