Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

A szaúdi olajipari óriás Aramco profitja csaknem 300 százalékkal emelkedett

Fotó: Unsplash/Delfino Barboza
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 12. - 03:41

Az Aramco szaúd-arábiai energiaipari óriáscég profitja csaknem négyszeresére ugrott, amit az olajárak emelkedése és a kereslet helyreállása is jócskán elősegített.

A vállalat hozzátette, hogy a koronavírus miatti korlátozások enyhítése, az oltások, az ösztönző intézkedések és a gazdasági aktivitás visszatérése mind megtámogatta az eredményeket. Nem mellékesen pedig a nyersolaj ára az év eleje óta több mint 30 százalékkal emelkedett.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Az Aramco vezérigazgatója pedig a 2021-es év hátralévő részére is optimista értékelést adott. A cég, amely a világ legnagyobb olajtermelője, azt mondta, hogy a nettó nyereség 288 százalékkal 25,5 milliárd dollárra duzzadt a második negyedévben.

“A második negyedévi eredményeink a világ energiaigényének erőteljes fellendülését tükrözik, és 2021 második felére rugalmasabban indulunk, ahogy a globális fellendülés is új lendületet vesz”

– mondta Amin Nasser a közleményben.

A nyereség növekedését azonban nem üdvözölték az éghajlatváltozás ellen kampányolók, akik az Aramcót a világ legnagyobb vállalati üvegházhatású gázkibocsátójának nevezték. Egyes becslések szerint 1965 óta a világ üvegházhatású gázkibocsátásának több mint 4 százalékáért felelős.

Hétfőn az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) egy fontos jelentésében megállapította, hogy az emberi tevékenység példátlan és néha visszafordíthatatlan módon változtatja meg az éghajlatot. Az ENSZ vezetője, António Guterres főtitkár szerint a jelentés “vörös kód az emberiség számára”.

Az Oxfam képviselője, Nafkote Dabi is reagált a jelentésre, aki szerint az “az eddigi legmeggyőzőbb figyelmeztetés a globális ipar számára, hogy az olajról, a gázról és a szénről a megújuló energiaforrásokra kell áttérni”.

Az Aramco a legutóbbi nagy energetikai vállalat, amely az elmúlt hetekben erős eredményekről számolt be. A múlt hónapban az amerikai Exxon Mobil energiaipari óriás 4,7 milliárd dolláros bevételnövekedést jelentett a második negyedévben, szemben az előző év azonos időszakának több mint egymilliárd dolláros veszteségével.

A BBC értesülései szerint az európai rivális Royal Dutch Shell több mint két éve a legmagasabb negyedéves nyereségről számolt be. A korlátozások enyhülésével és a gazdaságok nyitásával a globális kereslet élénkül, ami növeli az olaj árát is.

A magasabb nyersolajárak azonban az autósokra is hatással lesznek, mivel a benzin árát is megdrágítják. A múlt héten a brit autós szervezet, az RAC közölte, hogy az ország benzinárai nyolcéves csúcson vannak, miután kilenc egymást követő hónapban emelkedtek.

“Az árak jelenleg tényleg csak egy irányba mozognak – és az autósok nem ezt az irányt szeretnék látni”

– figyelmeztetett Simon Williams, a RAC üzemanyag szóvivője.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.