Jövőre végleg búcsút vehet a Lightning-szabványtól az Apple

Fotó: LinaVeresk / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 12. - 22:13

Több spekuláció is napvilágot látott, mikor és milyen formában vezeti ki portfóliójából az iPhone 5 óta használt csatlakozóit az Apple, most pedig úgy tűnik, közeleg a dátum.

Az Európai Bizottság már több mint egy évtizeddel ezelőtt felvetette az egységes mobiltelefon-töltők javaslatát, a telefongyártók felől ez azonban süket fülekre talált, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága azonban nemrégiben elfogadta a javaslatot, amely kimondja, hogy a jövőben nem csupán az androidos, hanem az Apple eszközöknek is USB-C csatlakozóval kell rendelkezniük.

Úgy tűnik, az Apple kénytelen búcsút inteni a Lightning-csatlakozóknak, ami különösen fájdalmas lehet, hiszen amellett, hogy a szabvány már a Type-C megjelenése előtt is gyorstöltést és magasabb adatátviteli rátát biztosított, jelentős bevételi forrást is jelent a cégnek.

Az Európai Unió 2020 januári bejelentése után a gyártó döntésre kényszerült; vagy külön USB-C csatlakozóval ellátott modelleket készít ezután az Európai piacra, vagy egész kínálatával átáll az univerzális szabványra – írta cikkében a HWSW.

Az előzetes elemzések még arról szóltak, hogy a port nélküli, kizárólag a MagSafe vezeték nélküli gyorstöltést és adatátvitelt is támogató szabvánnyal menne tovább az iPhone sorozat, februárban azonban kiderült, hogy az EU 2025-re a vezeték nélküli töltési technológiákat is egységesítené.

Az Apple vélhetően arra jutott, nem célravezető a Lightning fenntartása és fejlesztése, így 2023 végén az Ipad-széria után az iPhone-ok terén is átállhat a Type-C szabványra. A korábban több ízben is megbízhatónak bizonyuló elemző, Ming-Chi Kuo arról beszélt tweetjében, hogy a következő Apple telefon lehet az első, amelyet már USB-C porttal felszerelve készít a gyártó.