Amíg a vírusra figyelünk, az amazonasi erdőirtás jelentősen megugrott

not image

Nagy Noel

2020. május 10. - 18:14

A 2020-as évet egy dolog határozza meg egyértelműen: a globális méretű koronavírus-járvány, ami minden figyelmünket leköti.

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet által pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint az amazonasi esőerdőben lezajlott erdőirtások mértéke sajnálatos módon új rekordot döntött az év első négy hónapjában, legalábbis az intézet műholdas felvételei alapján.

Az idei év január és április közötti periódusában összesen 1202 négyzetkilométernyi – 20 Manhattan méretű – területet irtottak ki a Föld tüdejéből. A tavalyi első négy hónaphoz képest ez 55%-os emelkedés, és a 2015-től kezdődő mérések óta ez a legmagasabb szám.

Az adatok kapcsán újra megerősödtek azok a globális félelmek, melyek megkérdőjelezik, hogy Jair Bolsonaro alapvetően klímaváltozás-szkeptikus kormánya alatt mennyire van biztonságban a Föld legnagyobb esőerdejének brazil része, ugyanis az elnök gyakori pártolója az erdőirtásnak a bányászat és a mezőgazdaság javára. Az Amazonas erdőinek megóvása ugyanis az egyik legfontosabb pontja a klímaváltozás elleni harcnak.

„A sok eső miatt rendszerint nem az év elején szokták kezdetüket venni az erdőirtások. Az elmúlt néhány évben ugyanakkor, amikor láttuk az irtások emelkedését, már tudtuk, hogy elindult annak időszaka. Ha minden így marad, a helyzet csak rosszabb lesz”

mondta Erika Berenguer.

Nem tudni pontosan, mekkora hatással lesz a környezetünkre a koronavírus-járvány, ám az egyértelműen látható, hogy van, aki ki akarja használni a világ lekötött figyelmét. A végső adatokat még nem tudjuk, de ez az emelkedés mindenképpen aggodalomra ad okot.

Eközben 50 év múlva változásokon mehetnek keresztül az egyes régiók éghajlatai:

https://liner.hu/50-ev-mulva-egymilliard-ember-elhet-elviselhetetlen-szaharai-hosegben/