Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Ezt az ágazatot érintette legérzékenyebben az alapanyagárak drágulása

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 7. - 16:52

A különféle nyersanyagok hiánya, valamint a kínálat meredek visszaesése által előidézett válsághelyzetben kizárólag az EU alapanyagimport feltételeinek enyhítésével orvosolható az acél építőanyag-áremelkedés.

A Swedsteel-Metecno tapasztalatai szerint a pandémia sosem látott bizonytalanságot okozott az üzleti döntések terén. A koronavírus-járvány kitörésekor az emberek védelme miatti általános leállás ellehetetlenítette a megszokott pénzügyi, és így a beruházásokkal kapcsolatos tervezést – adta hírül a Portfolio.

Soron kívül Továbbra sem kapják meg a támogatást a független benzinkutak, elkerülhetetlennek tűnik a sztrájk

A KKV szektorban az erőteljes drágulás jelentősen visszafogta a keresletet, ami kihatott a finanszírozásra és a pályázatokra egyaránt, mivel az áremelkedések előtt igényelt és megnyert pályázati keretösszegből nem volt finanszírozható a tervezett beruházás, továbbá késések is kialakultak.

A 2021 tavaszára időzített építéseket sokan őszre halasztották abban a reményben, hogy a harmadik, illetve a negyedik negyedévre az árak mérséklődnek, de ez a széleskörű stabilizáció még várat magára. Az áremelkedés negatív hatását jól mutatja, hogy 2021-ben a KKV projektjeink hozzávetőlegesen 34 százalékát halasztották el a megbízók” – magyarázta Nabeel Alyyan, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.

A vékonyfalú, valamint a nagyszilárdságú festett acél profiloknál 10-15 százalékos áremelkedés történt ősszel, melynek fő oka szintén a nyersanyaghiány, hiszen Európa importra szorul. A cég szerint az európai tulajdonban lévő európai gyártás jó, ha a meglévő kereslet 4-5 százalékát képes kiszolgálni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.