Afganisztán: a hatalomátvétel könnyebben ment, mint a kormányzás

Fotó: Iszlamista tálib fegyveres az északkelet-afganisztáni Pandzssir tartományban 2021. szeptember 8-án. Az Afganisztánban hatalomra került tálibok szerint sikerült elfoglalniuk a pandzssir-völgyi ellenálló szervezettõl, a Nemzeti Ellenállási Fronttól a nekik ellenálló utolsó tartományt. (MTI/AP/Mohammad Aszif Hán)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 17. - 17:58

Két hónappal azután, hogy a terrorista csoport átvette az irányítást Afganisztán felett, a szakértők szerint az elmúlt két évtizedet lázadóként töltő harcosok nehezen tudják kormányozni az ország 40 millió lakosát. Ha a tálib kormány nem tudja biztosítani a polgárok alapvető szükségleteit, beleértve az élelmet, a vizet és az orvosi ellátást, akkor inkább előbb, mint utóbb kiszorulhat a hatalomból.

„Lehet, hogy a következő hat, talán 12 hónap alatt újabb összeomlást látunk majd. A tálibok valóban küzdenek az ország irányításáért. Valódi válság van kialakulóban az országban, és nem látom, hogy bármelyik nemzetközi szereplőnek nagy érdeke lenne segítő kezet nyújtani a táliboknak“

– mondta Mir a Soufan Center dohai Globális Biztonsági Fórumán.

Amikor a tálibok lázadó csoportként működtek, képesek voltak megválasztani, hogy milyen kormányzati szolgáltatásokat nyújtanak, hogy kiegészítsék az Egyesült Államok által támogatott kormány tevékenységét. A kormányzásnak ez a szintje „rendben van, amíg át nem veszik az ország irányítását“ – mondta Jason Campbell, a RAND Corporation politikai kutatója.

Amióta a nemzetközi segélyek nem áramlanak az országba, az afgán háztartások mindössze öt százalékában van elegendő élelem. Most először fordul elő, hogy a vidéki és a városi afgánok hasonló mértékű élelmezési bizonytalansággal küzdenek. Ráadásul mintegy 300 ezer afgán katona munkanélküli és fegyverhasználatra kiképzett, ami a felkelés első számú jelöltjévé teszi őket – írja a Defense One

Ha az afgán nép fellázadna a tálibok ellen, a terrorista csoport valószínűleg olyan módon tudna erőszakot alkalmazni az ország ellenőrzésének megtartására, ahogyan az Egyesült Államok által támogatott kormány nem tudná, azonban még ha az afgánok meg is döntenék a korábbi lázadó csoportot, nem világos, hogy ki lépne a helyükbe. 

„Jelenleg nem látok más politikai vagy akár harcoló entitást Afganisztánban, amely elég szervezett és felszerelt lenne ahhoz, hogy közvetlen fenyegetést jelentsen a tálibok jelenlegi dominanciájára“

– mondta Campbell.

A nemzetközi közösség egyes tagjai megpróbálnak segíteni a humanitárius válság elhárításában. Szeptemberben az ENSZ tagjai több mint 1,2 milliárd dollár humanitárius segélyt ígértek, köztük 64 millió dollárt az Egyesült Államoktól. Nemrégiben az Európai Unió kedden bejelentette, hogy 1 milliárd eurót küld az afgán nép támogatására. 

Kína és Oroszország kezdetben mindketten nyitottabbak voltak a tálibok elismerésére és a velük való együttműködésre, de most már mindketten óvatosabbak, és nem nyújtanak jelentős segítséget – mondták a szakértők. 

„Azoknak az országoknak, amelyek segíteni akarnak, sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan támogassák az afgán népet anélkül, hogy a tálibokat erősítenék és legitimálnák, és hogy a tálibok egyáltalán megengedik-e, hogy a segélyszervezetek biztonságosan és függetlenül működjenek az országban“

– tette hozzá Campbell.