Egész Afganisztán sötétségbe borulhat – a tálib hatalomátvétel óta nincs fizetve az áram

Fotó: Unsplash/Isabella and Zsa Fischer
not image

Borbély Fanni

2021. október 8. - 11:32

A szomszédos országok Afganisztán áramellátásának mintegy 78 százalékát biztosítják, a tálibok azonban hatalomátvételük óta nem fizettek nekik.

Az afganisztáni állami áramszolgáltató vállalat az ENSZ vezette misszióhoz fordult, hogy adjon 90 millió dollárt a közép-ázsiai szolgáltatók kifizetetlen számláinak kiegyenlítésére, mielőtt az országban megszűnne az áramszolgáltatás, mivel a három hónapos fizetési határidő is lejárt.

Amióta a tálibok augusztus közepétől átvették az irányítást Afganisztán felett, az áramszámlákat nem fizették ki a szomszédos országoknak, amelyek az ország energiaszükségletének mintegy 78 százalékát biztosítják. Ez újabb problémát jelent az új kormány számára, amely részben az USA és más szövetségesek által az ország tengerentúli tartalékainak befagyasztása miatt a gazdaságban fellépő pénzhiánnyal küzd.

Afganisztán általában havonta összesen 20-25 millió dollárt fizet Üzbegisztánnak, Tádzsikisztánnak, Türkmenisztánnak és Iránnak, most pedig 62 millió dollárra rúgnak a számlák – mondta szerdán Safiullah Ahmadzai, a Da Afghanistan Breshna Sherkat megbízott vezérigazgatója. Ezek az országok “bármikor megszakíthatják az áramellátást” – tette hozzá.

“Megkértük a kabuli UNAMA-t, hogy segítsen az afgán népnek abban, hogy a humanitárius segély részeként fizethessék ki az ország áramszolgáltatóit” – mondta telefonon Ahmadzai, utalva az ENSZ afganisztáni segítségnyújtó missziójára. Elmondta, hogy mintegy 90 millió dollárt kértek a missziótól, mivel a kifizetetlen számlák egy hét alatt mintegy 85 millió dollárra ugranak. Az ENSZ-misszió még nem válaszolt erre a kérésre.

Jelenleg nincs jelentős áramkimaradás most Kabulban vagy Afganisztán más részein, Ahmadzai pedig elmondta, hogy Afganisztán 38 millió lakosának mindössze 38 százaléka rendelkezik jelenleg áramhoz való hozzáféréssel. Ahogy a tálibok az Egyesült Államok afganisztáni kivonulását követően átvették a hatalmat, az állami áramszolgáltató cég a biztonsági helyzet és a zord gazdasági körülmények miatt nehezen tudta beszedni a számlák összegét a fogyasztóktól.

Afganisztánban gyakoriak az áramkimaradások, még akkor is voltak, amikor az Egyesült Államok által támogatott kormány volt hatalmon. A tálibok részben felelősek a helyzetért, mivel tavaly megtámadták az átviteli tornyokat, ami komoly áramkimaradásokat okozott Kabulban – írja az Al Jazeera.