A WHO szerint még mindig aggodalomra ad okot a fertőzések emelkedése

not image

Nagy Noel

2020. május 29. - 20:14

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ számos pontján még mindig vannak olyan járványgócok, amelyek rendkívül aggodalmat okoznak, különösen Oroszországban, Afrikában és Latin-Amerikában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ számos pontján még mindig vannak olyan járványgócok, amelyek aggodalmat okoznak, különösen Oroszországban, Afrikában és Latin-Amerikában.

A WHO arra figyelmeztet, nem dőlhetünk még hátra attól, hogy Európában és a járvány fészkében, Ázsiában csökkenő tendenciát mutatnak az új fertőzöttek, ugyanis még mindig súlyos mértékben emelkednek az esetszámok egyes kontinensek esetén, különösen Afrikában és Latin-Amerikában, de olyan országok esetén is, mint Oroszország és Brazília.

Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírusra adott válaszának a technikai vezetője szerint azért érdemes külön figyelmet fordítani ezekre a régiókra, mert „amint a vírusnak lehetősége adódik, nagyon nagyon gyorsan meg tudja vetni a lábát” az adott helyen, és az egyébként is sebezhető országok esetén ennek könyörtelen következményei lehetnek.

Kerkhove elmondása szerint abban reménykednek, hogy már év végére lesz olyan koronavírus elleni védőoltás, amely készen áll a piacra dobásra, de „ez csak abban az esetben történik meg, ha minden a tervek szerint alakul”. Mindez optimista számítás lenne, figyelembe véve a tudományos világ által gyakran hangoztatott 12-18 hónapos vakcinafejlesztéshez szükséges minimumidőt.

Ettől függetlenül meglehet a lehetőség a korai sikerre, hiszen több mint 100 kutatócsoport dolgozik jelenleg világszerte különböző védőoltások megalkotásán, ugyanakkor Kerkhove kiemeli, az idővel való versenyfutás nem befolyásolhatja a vakcina tesztfázisait, vagyis a biztonságosság és a hatékonyság letesztelését.