Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

A várható időjárás hétfő éjfélig

Nézzük, milyen időjárás vár ránk hétfő éjfélig.

Fotó: Unsplash/Katie Moum
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti/várható időjárás hétfő éjfélig: Vasárnap nagyrészt borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Ismétlődő jelleggel többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak.

Az éjszaka első felében még keleten, majd egyre inkább a középső és déli tájakon valószínű zápor, zivatar, mindeközben kelet felől szakadozik, csökken a felhőzet. Hétfőn délelőtt a Dunántúlon nagyrészt még felhős lesz az ég, és ott előfordulhat eső, záporeső, majd ott is naposra fordul az idő. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Az északias szél vasárnap többfelé erős, északnyugaton és északkeleten viharos lehet, hétfőre viszont az utóbbi területeken is csak élénk légmozgásra kell számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 22 és 29 fok között alakul, legmelegebb a keleti, északkeleti vidékeken várható.

Időjárási helyzet Európában: A Kelet-európai-síkság időjárását magasnyomású rendszer határozza meg, e napos, felhőmenetes területen 25, 30 fok közötti csúcsértékeket mérnek. 

Ettől nyugatabbra egy a Skandináv-félszigettől egészen Görögországig elnyúló hullámzó frontrendszer húzódik, amely nyomán esőt, záport, zivatart regisztrálnak. A frontrendszer déli ágán egy mediterrán ciklon is képződött, ott jelentős, néhol 40-50 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mérnek.

E mögött jóval hűvösebb és szárazabb légtömeg árasztja el Nyugat-Európát, emiatt hajnalban ott sokfelé 5 fok köré hűl le a levegő. A frontrendszeren kívül még Izlandról érkezik jelentés csapadéktevékenységről egy, az Atlanti-óceán fölött örvénylő ciklonnak köszönhetően.

Vasárnap még az említett hullámzó frontálzóna és a mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását, de hétfőre e képződmények fokozatosan elhagyják a Kárpát-medence térségét, így naposra, szárazra fordul az idő.

(MTI)