Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Szakértő: megduplázódhat az élelmiszerszegénységgel érintettek száma Magyarországon

Az Unióban a 16 évesnél idősebb lakosság 5,5%-a szenvedett élelmiszerszegénységben 2020-ban, s ebből Magyarországon csaknem 1 millió felnőtt volt érintett.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az élelmiszerszegénység egyre nagyobb problémát jelent a világ szegényebb, és most már kevésbé szegényebb részein is – amely többek között az elszálló infláció egyik következménye – a közeljövőben pedig akár meg is duplázódhat azoknak a száma, akik ebben érintettek.

Maga a kifejezés nem csak azt jelenti, hogy valaki nem tud ételt venni magának és a családjának, hanem azt is, hogy a megvásárolt alapanyagok minősége nem megfelelő, illetve nem tartalmazza a szervezetük optimális működéséhez szükséges vitaminokat, tápanyagokat, fehérjéket. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A statisztika szerint ebbe beletartoznak azok is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy legalább minden második nap fogyasszanak húst, halat vagy ezek vegetáriánus megfelelőjét – derül ki a Pénzcentrum beszámolójából.

A 26 EU-s ország statisztikájából pedig az látszik, hogy az Unióban a 16 évesnél idősebb lakosság 5,5%-a szenvedett élelmiszerszegénységben 2020-ban, s ebből Magyarországon csaknem 1 millió felnőtt volt érintett, ami azt jelenti, hogy ezzel hátulról a 4. helyre kerültünk.

A magyar lakosságnak nagyjából az egytizede érintett ebben

Jász Krisztina szociológus elmondta, hogy a magyar lakosságnak nagyjából az egytizede érintett az élelmiszerszegénységben, emellett több tízezerre tehető a rendszeresen éhező gyerekek száma, illetve több százezren vannak, akik minőségi éhezők.

„Mellesleg tudni kell, hogy ez a nőket nagyobb arányban érinti, mint a férfiakat, aminek oka, hogy több az özvegy közöttük, hiszen a nők tovább élnek, a gyermeküket egyedül nevelők között is több a hölgy, másrészt egy családanya inkább hajlamos lemondani egy étkezésről, hogy a család többi tagja, a gyerekek egyenek inkább”

– tette hozzá.

Állítása szerint a nyugdíjasokat a fiatalokhoz képest némileg kevésbé érinti ez a típusú depriváció, azonban már vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a következő időszakban a duplájára fog nőni az érintettek száma hazánkban.

Az infláció alakulása miatt később még nagyobb lehet a baj

A szociológus szerint az infláció alakulása miatt el fogjuk érni a kétmilliót az össznépességben, ami egy iszonyatos adat, összehasonlításképp pedig kiemelte, hogy Szlovéniában 3% az érintettek aránya, míg nálunk 10%, ráadásul őket nem is ütötte meg annyira a válság, mint minket.

Ez alapján feltételezi, hogy a mostani negyedik helyről, hátulról a második helyre fogunk lecsúszni, közvetlenül Bulgária elé az EU térségen belül, miközben az is problémát jelent, hogy egyre kevesebb magyar engedheti meg magának a minőségi élelmiszereket, ami a betegségek kockázatát is felerősítheti.

„Valószínűleg még inkább a hús nélküli, üres levesek, a krumpli és a tészták dominálják majd az étkezést a túlélést elősegítendő. Azt nem akarom elképzelni, hány gyerek fog éhezni a mostani, hosszúra nyúlt téli szünetben”

– mondta.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.