Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

A Gabonaszövetség szerint nyáron már hazánkban is hiány lehet búzából

Folyamatosan áramlik külföldre a gabona, az Agrárminisztérium szerint azonban a gabonamérleg egyensúlyban van, és az exportált mennyiségek nem veszélyeztetik az ellátás biztonságát.

Fotó: TrevorHolder / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az Ukrajnában dúló háború miatt teljesen felborult a gabonapiac, békeidőben ugyanis jelentős mennyiségű gabona érkezett ukrán területekről, ennek kiesése pedig további drágulást eredményez. Az ATV Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, egyben a Gabonaszövetség malmos tagozatának elnökét kérdezte a hazai helyzetről.

„Csak Ukrajnából 15-20 millió tonna ment ki csak búzából. Kukoricából, repcéből heti egymillió tonnája ment ki Ukrajnából, tehát óriási mennyiséget exportáltak. A világpiacnak egy komoly része az övéké, kiestek most belőle és nem sikerült pótolni” Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

– magyarázta Lakatos Zoltán.

A búza ára már most is magas, júliustól azonban tovább emelkedik; a Gabonaszövetség szerint 40 százalékos drágulás várható, mivel a kereslet hatalmas, a nemzetközi forgalom pedig pillanatnyilag stagnál. Egyelőre nem világos, hogyan hat majd a háború a piacra, a szövetség szerint azonban nem elképzelhetetlen, hogy nyáron már itthon sem lesz bőség búzából.

Bár a kormány március elején kihirdette, május 15-ig minden gabonaexportot előzetesen be kell jelenteni a NÉBIH-nek, az elmúlt 2,5 hónap alatt az állam egyszer sem élt az elővásárlás jogával. A bejelentési kötelezettséget nemrég meghosszabbították július közepéig.

„A magyar kormány és a Fidesz, és ugye Orbán Viktor is mindenképpen abban a szerepben szeretett volna szerepelni, hogy ő megvéd valakit, a magyarokat megvédi valamitől, jelen esetben a magyar kenyeret akarták megvédeni, nehogy kimenjen külföldre a magyar gabona”

– fogalmazott Kiss László momentumos agrárpolitikus.

Hozzátette, gyakorlatilag mindegy, hogy az állam elővásárlási joggal vagy a piacról vesz gabonát, mivel ugyanúgy piaci árat fizetne érte. A Jobbik szakpolitikusa szerint a bejelentési kötelezettség csupán egy újabb bürokratikus lépés, de nem jelent megoldást a problémára.

„Én inkább azt hiányolom e tekintetben, hogy Magyarország szinte az egyetlen olyan ország uniós ország, aminek nincs nemzeti élelmiszer-tartaléka. Tehát pont azt a funkciót látná el egy ilyen élelmiszer-tartalék, hogy a nehéz időkben nem a termelőkre kell hárítani a felelőséget, hanem az állam tud gondoskodni”

– reagált Magyar Zoltán, a Jobbik alelnöke.

Az Agrárminisztérium azt közölte, minden lehetséges lépést megtesznek a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében, és bár a kiviteli jelentéseket nyomon követik, a gabonamérleg egyensúlyban van hazánkban, az ellátás biztonságát nem veszélyeztetik a bejelentett exportmennyiségek.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.