Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,99 Ft
Euró
396,51 Ft
Font
470,96 Ft
Bitcoin
67,059 $

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Pozitívan értékelte a Mol 10 forintos önkéntes üzemanyagár-csökkentését Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva. Mint fogalmazott: „Úgy tűnik, hogy megértette mindenki, hogy mit szeretne a kormány, aminek nagyon-nagyon örülök, és kooperációt választja mindenki az ellenállás helyett, ha szabad így mondanom. És ez jó dolog, nem?”. Elmondása szerint ez nagy lépés volt előre.

„Nagyon nagy lépés, és a jó irányba tett lépés. Hogy ez elegendő vagy nem, azt a kormány jövő hét szerdán tudja értékelni, mert közben a szomszédos árak és a régiós árak is mozognak. Mellesleg megjegyzem, hogy a Brent típusú kőolaj ára azért emelkedett, tehát pont a régiós árak valószínűleg fölfelé fognak elmozdulni, ezért is közelednek egymáshoz ezek az árak, nagy esélye van ennek” – magyarázta a nemzetgazdasági miniszter. Egyúttal megjegyezte azt is: Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Több szakmai szervezet is kezdeményezte, hogy a régiós átlagár helyett az üzemanyagok esetében csak a szomszédos országok átlagárát vegyék figyelembe a célár meghatározásakor. „Azaz Lengyelországot, Csehországot és Bulgáriát hagyjuk el a referenciaértékből. Szerintem ez megfontolandó felvetés. Nem véletlen, hogy múlt hét péntek óta a KSH nemcsak a régiós átlagot publikálja, hanem a szomszédos országok átlagát is” – mondta Nagy Márton.

Véleménye szerint a szomszédos országok átlagárainak figyelembevételét támaszthatja az is alá, hogy adott esetben a magyarok csak oda tudnak átmenni tankolni, Lengyelországba, Csehországba vagy Bulgáriába nem, így a szomszédos országok tényleges referenciaértékként tudnak szolgálni – írja az Infostart. Mint ismert, a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz.

A kabinet erre két hetet adott az üzemanyagkereskedőknek. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a kormány az üzemanyagok árát illetően az elmúlt időszakban pozitív elmozdulást azonosított, melynek következtében a benzin és a gázolaj ára is közeledett a régiós átlagárhoz. A régiós átlagár eléréséhez azonban a gázolaj, de különösen a 95-ös benzin esetében további árcsökkentési lépésekre van szükség, kizárólag így kerülhető el a kormányzati beavatkozás.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.