Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,99 Ft
Euró
396,51 Ft
Font
470,96 Ft
Bitcoin
67,059 $

Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Ursula von der Leyen szerint nem zárható ki, hogy betiltják a kínai közösségi platformot az Európai Unióban.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, az amerikai képviselőház nemrégiben megszavazta, Joe Biden elnök pedig alá is írta a TikTok betiltását célzó törvényjavaslatot. Eszerint az alkalmazást tulajdonló ByteDance-nek el kell adnia szolgáltatást, ám ha a cég ebbe nem megy bele, 2025 januárjától teljes kitiltással szembesülhetnek az Egyesült Államokban.

Biden ezzel kapcsolatos döntése azonban aggodalmakat váltott ki azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lehet mindez az újraválasztási kampányára: akár el is idegenítheti a fiatal szavazókat, és Donald Trump volt elnöknek kedvezhet. Az ügyet ismerő források pedig azt állítják, a ByteDance fontolgatja, hogy inkább leállítja népszerű közösségi médiaplatformját az USA-ban, minthogy eladja azt.

A Portfolio a Politico-ra hivatkozva most arról ír, az Európai Bizottság csúcsjelöltjeinek maastrichti vitáján az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt mondta, hogy az Egyesült Államok után az EU is kész hasonló döntésre. Emlékeztetett, hogy a Bizottság volt az első intézmény a világon, amely betiltotta a TikTok használatát a dolgozóinak.

„Pontosan tudjuk, hogy a TikTok milyen veszélyt jelent” – magyarázta. A megjegyzés a TikTok számára kihívásokkal teli időszakban érkezett Európában, miután a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) szerinti vizsgálatot követően felfüggesztettek egy olyan funkciót, amely a TikTok Lite alkalmazással való interakcióért jutalmazta a felhasználókat.

Az alkalmazás ellen külön vizsgálat is folyik a kiskorúak védelmének elmulasztásával kapcsolatban. A DSA lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy végső esetben elrendelje egy szolgáltatás ideiglenes felfüggesztését. De fontos hozzátenni azt is: a vita többi jelöltje kevésbé volt határozott állásponton, például Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a liberális ALDE vezető jelöltje szerint meg kell nézniük, „mi történik a TikToknál”.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.