Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Dél-koreai halászok beperelték a japán kormányt a fukusimai szennyezett víz tervezett kiengedése miatt

Két dél-koreai halászati szövetség pert indított, kártérítést követelve a japán kormánytól a fukusimai atomerőműből származó szennyezett víz tengerbe engedésének terve miatt.

Környezetvédõ aktivisták tiltakoznak a japán nagykövetség elõtt Szöulban 2021. május 12-én a japán kormány terve ellen, amely szerint az óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerõmû sugárszennyezett hûtõvizét. Japán egy évtizeddel az ország legsúlyosabb, a Fukusima–I atomerõmûben bekövetkezett atomkatasztrófája után úgy döntött, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a felgyülemlett radioaktív vizet kezelés után a tengerbe engedik. A létesítményt üzemeltetõ Tokyo Electric Power Co. várhatóan két év múlva kezdi meg a mûveletet. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A bírósági beadványban napi 10 millió won (2,6 millió forint) kártérítést követelnek a japán kormánytól és a Tokyo Electric Power Company Holdings-tól (TEPCO) a víz kiengedésének tervéből eredő környezeti hatások miatt. A halászok attól tartanak, hogy 50 százalékkal kevesebb jutalékot fognak kapni a szállítmányok eladásából, miután a szennyezett folyadékot kiengedik a japánok.

„A víz tengerbe való kibocsátásához való ragaszkodás, amikor más biztonságos módon is lehet kezelni, nemcsak Japán, hanem a szomszédos országok halászai és lakosai ellen is törvénytelen cselekedetnek minősül” Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

– mondta az egyik felperes a Jeju kerületi bíróság előtt csütörtökön.

Nem világos, hogy az ügy meddig jut az igazságszolgáltatásban, mivel a halászszövetségek elfogadják, hogy egy bíró dönthet úgy, hogy a japán kormányt és annak intézkedéseit védi a „szuverén immunitás”. A csoportok azonban remélik, hogy a bíróság kivételt tesz a helyzet miatt, mivel szerintük súlyos bűncselekményről van szó, sőt, az „emberiség elleni bűncselekményhez” hasonlították azt.

A per hetekkel azután érkezett, hogy dél-koreai halászhajók részt vettek egy gyűlésen, amelyen 800 ember hajózott ki Incshon partjainál, hogy demonstráljanak a több mint egymillió tonna szennyezett víz kiengedése ellen. A hajókon „vonjuk vissza Japán döntését” és „ítéljük el a felelőtlen nukleáris támadást” feliratú jelszavakkal fejezték ki aggodalmukat és ellenállásukat Japán intézkedéseivel szemben.

A japán kormány és a TEPCO jelenleg úgy tervezi, hogy a szomszédos országok, köztük Dél-Korea és Kína tiltakozása ellenére 2023-ban megkezdi a szennyezett víz kibocsátását. Május 7-én a kínai külügyminisztérium elítélte a japán tisztviselőket, amiért „struccként” viselkednek, és inkább „homokba dugják a fejüket”, ahelyett, hogy beismernék, hogy a víz kibocsátása „veszélyeztetheti a globális tengeri környezetet”.

Japán többször is megvédte döntését, hogy az állítólagosan kezelt radioaktív vizet az óceánba engedi, azt állítva, hogy ez „elkerülhetetlen”, és megfelel a „ellenőrzött környezeti kibocsátásra” vonatkozó szakértői ajánlásoknak – írja az RT.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.