Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Nem oldhatja meg a fukusimai atomerőmű problémáját a radioaktív szennyvíz tengerbe való kiengedése

Szakértők szerint Japánnak sokkal inkább egy nagyobb szennyvíztároló tartály megépítésére kellene összpontosítania, mintsem arra, hogy beleöntsék a veszélyes hulladékot az óceánba.

MTI/EPA/Majama Kimimasza
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A The Asahi Shimbun magazin riportjából kiderült, hogy több mint 1,2 millió tonnányi radioaktív víz kerülhet a fukusimai Daicsii atomerőműből az óceánba, ám ezt korántsem tartják jó ötletnek a környezetvédők.

A japán újság oknyomozó munkatársai kiderítették, hogy a kiengedéssel nemcsak a tengeri élővilágot károsíthatnák, hanem a talajvíz szintjét is jelentősen megemelhetnék, ami egy kiadós esőzések során szokott kialakulni, ezért azt javasolják, hozzanak létre inkább egy szennyvízgyűjtő tartályt, amelyben még évekig panghat a hulladék. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A japán kormány döntését, miszerint a radioaktív szennyvizet az óceánba szeretnék az elkövetkező hónapokban önteni, a nemzetközi sajtó és politikusok élesen kritizálták, dél-koreai és kínai szakértők egyenesen emberiség elleni bűntettnek minősítették a tárca tervezetét.

A negatív visszhang ellenére a japán kormány kitart határozata mellett, szerintük ugyanis a tríciummal szennyezett vizet addig tudnák hígítani, amíg a radioaktív hidrogénizotóp koncentrációja a megengedett szint alá csökkenhet.

A kínai külügyminisztérium egyik vezetője arra szólította fel korábban Tokiót, hogy ha ennyire biztosak abban, hogy az így keletkezett víz egészséges és biztonságos, akkor egy élő közvetítés keretében igyanak belőle, és mondják el, mennyire finom és pezsdítő érzés radioaktív vizet kortyolgatni.

Az Egyesült Államok klímanagykövete, John Kerry támogatását fejezte ki, elmondása szerint Japán tisztában van a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szigorú előírásaival, így semmi akadályát sem látja annak, hogy ne tehetnék meg a szennyezett víz óceánban való feloldását.