Sugárfertőzött ivóvízzel akarják megitatni a japán miniszterelnököt, még mielőtt az óceánba öntené a radioaktív hulladékot

Okuma, 2021. április 13. A természeti katasztrófában súlyosan megsérült, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett Fukusima-1-es atomerőmű Okumában 2021. április 13-án. A japán kormány úgy döntött, hogy a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, de már megtisztított hűtővizét az óceánba eresztik. Az erőművet működtető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtött tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát. MTI/AP/Kyodo News/Ogata Juszuke
not image

Kulcsár Péter

2021. április 18. - 11:17

Japán kormányfője, Szuga Josihide múlt héten bejelentette, hogy nem tudják tovább halogatni a fukusimai atomerőmű környékén felhalmozódott radioaktív szennyvíz tárolását, ezért az óceánba fogják ereszteni a folyadékot.

A japán kormány a végsőkig kiállt döntése mellett, mondván a tervek szerint a cselekedettel nem veszélyeztetik a helyi ökoszisztémán kívül az emberek egészségét sem, erről azonban a kínai állam más véleménnyel volt – olvasható a The Mainichi hírportál tudósításában.

“A japán miniszterelnök azt mondta, annyira biztonságos a dolog, hogy azt a vizet, amit kiengednek a tengerbe, meg is lehetne inni. Ennek apropóján arra szeretném felszólítani Szuga urat, hogy akkor tegye is meg, és kóstoljon bele a radioaktív ivóvízbe” – mondta Csao Licsian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A felkelő nap országában rendelkeznek azokkal a technológiai vívmányokkal, amelyekkel elméletben valóban környezetkímélő módon semlegesíthetnék a nukleáris hulladékot és szennyvizet, azonban a hidrogén radioaktív izotópját, a tríciumot még így sem tudják eltávolítani.

Mindezek ellenére a jelenlegi törvények alapján a vizet addig hígíthatják, hogy a trícium koncentrációja 2,5 százalék alá eshet, ezáltal beleférhetnek a nemzetközi sztenderdekbe, bár az ilyen víz elfogyasztása szinte biztos, hogy egészségügyi problémákat okozhat.

“A japán politikusok azt mondták, az ilyen víz ártalmatlan, de akkor miért nem isznak belőle, vagy főznek és mossák ki vele a ruháikat? Garantálniuk kellene, hogy a tengerből származó élelmiszerek nem válnak szennyezetté, és el kéne fogadniuk a dél-koreai és kínai technikai munkacsoportok javaslatait” – zárta gondolatait Licsian.