Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Valaki 950 millió forintot fizetett egyetlen üveg skót whiskyért

Ezzel pedig aukciós rekordot is döntött a vásárlás.

Fotó: Unsplash/Dylan de Jonge A kép illusztráció.
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Macallan Adami 1926 skót whisky szombaton nem kevesebb, mint 2,2 millió fontért (948,7 millió forint) kelt el a londoni Sotheby’s árverésén, ezzel pedig a világ „legkeresettebbjeként” emlegetett skót whisky lett a világ legdrágábban elkelt tétele egy üveg bor vagy szeszes ital árverésén.

A The Macallan 1926-ból mindössze 40 palackot palackoztak 1986-ban, miután 60 évig sherry hordóban érlelték. A palackok közül tizenkettőnek, köztük a szombaton elkelt palacknak is Valerio Adami olasz festőművész tervezte a címkéjét. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Egy másik, ugyanebből a hordóból származó palackot a Sotheby’s 2019-ben csaknem 1,5 millió fontért adott el, ami egészen szombatig rekordnak számított borok vagy szeszes italok esetében.

Az üvegért olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy jóformán tényleges harc indult érte: telefonon és a teremben is egyaránt licitháború alakult ki a leendő vevők között. Jonny Fowle, a Sotheby’s szeszes italokért felelős globális vezetője rámutatott, nem véletlen, hogy ennyien meg akarták szerezni:

„A Macallan 1926 az a whisky, amelyet minden aukciósház el akar adni, és minden gyűjtő birtokolni akar.”

A szakértő hozzátette, úgy véli, a rekordot jelentő eladás „az egész whisky-iparág számára nagy jelentőségű”. A szombaton eladott palack az első, amelyet a lepárlóüzem az árverés előtt felújított: a folyamat során kicserélték a parafát és új ragasztót ragasztottak az üveg címkéinek sarkaira.

És hogy milyen egy közel egymilliárd forintos whisky? A Macallan Master Whisky Maker Kirsteen Campbell, aki a felújítás során beleszagolt a nedűbe, azt mondta, hogy „gazdag sötét gyümölcsök, fekete cseresznyekompót mellett ragacsos datolya, majd intenzív, édes, antik tölgyfa jegyeit” fedezte fel benne.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.