Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,34 Ft
Euró
389,23 Ft
Font
454,97 Ft
Bitcoin
59,304 $

Közel 9000 német követel kártérítést a Covid-vakcinák okozta egészségkárosodás miatt

Németországban összesen 8886 kérelem futott be az illetékes hatóságokhoz, melyekben kártérítést követelnek az elmondásuk szerint a koronavírus elleni oltóanyagok okozta maradandó egészségkárosodásuk miatt.

Fotó: MTI/Vajda János
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Már Németországban is lecsengett a koronavírus-járvány, ezzel együtt pedig áprilisban minden járványügyi intézkedést is eltöröltek, köztük a kórházakban történő kötelező maszkviselést is. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai alapján az országban hivatalosan 2021 februárjában kezdődött a járvány, azóta pedig közel 38 millió fertőzést mutattak ki a tesztekkel.

Az is kiderült, hogy a koronavírussal összefüggésben több mint 166 ezer ember vesztette életét. A hivatalos adatok szerint a 82 milliós lakosságú Németországban összesen 64,9 millió ember kapott legalább egy oltást a koronavírus ellen, közülük pedig közel 9000 ember nyújtott be hivatalos panaszt, amiért elmondásuk szerint az oltás következményeképpen maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

A hivatalos panasszal együtt pedig egy kérelmet is benyújtottak az egészségkárosodás elismerésére, valamint annak kompenzálására. Az Infostart a Die Zeit országos felmérése nyomán azt írja, az illetékes hatóságokhoz összesen 8886 ilyen kérelem érkezett be, noha ezek mindössze 14 százalékát fogadták el.

A hatóságok eddig a kérelmek közel 40 százalékát, összesen 3488 beadványt bíráltak el, ám ezek közül mindössze 379 esetben döntöttek úgy, hogy a kérelem jogos. A felmérés szerint a legtöbb beadványt Bajorországban nyújtották be, noha azt hat tartományban nem árulták el az illetékes hatóságok, hogy a kérelmekben pontosan milyen diagnózisok szerepeltek.

A további 10 tartományban azonban az illetékesek a leggyakrabban elismert diagnózisok között említették a szívizomgyulladást, illetve az agyi vénás trombózist. Amennyiben a hatóságok elismerik a beadványban jelzett diagnózist, vagyis az egészségkárosodást, úgy az érintettek havi anyagi támogatásban, például korai nyugdíjban részesülhetnek.