600 tonna döglött halat mosott partra a víz Florida partjainál

Fotó: Flickr/Chris Hunkeler
not image

Borbély Fanni

2021. július 18. - 06:00

A hatóságok június vége óta mintegy 600 tonna elpusztult halat takarítottak el a floridai Tampa-öböl partjai mentén, és a víz várhatóan még ennél is több tengeri élőlényt fog a partra mosni a közeli vizekben terjedő mérgező algák miatt.

A halakat az úgynevezett “vörös árhullám” pusztította el, a mérgező algák virágzása, amely évente egyszer jelenik meg Florida öböl-menti partvidékén, és amely halálos lehet a tengeri élőlényekre, s nevezetesen potenciálisan káros az emberekre is.

Richard Stumpf, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) oceanográfusa az NPR-nek elmondta, hogy bár a virágzás inkább ősszel jellemző, egy maroknyi már előfordult nyáron is, többek között 1995-ben, 2005-ben és 2018-ban.

Helyi tisztviselők szerint a probléma súlyosbodott, mióta az Elsa trópusi vihar átvonult az államon, s az erős szél több döglött halat sodort Florida nyugati parti városainak, például St. Petersburg városának partjaira.

A város tisztviselői egy pénteki sajtótájékoztatón elmondták, hogy 10 nap alatt 15 tonna döglött halat gyűjtöttek össze, és Amber Boulding, a St. Petersburg-i katasztrófavédelmi igazgató megjegyezte, hogy ebből kilencet az előző 24 órában szedtek össze.

“Úgy tűnik, hogy az Elsa által okozott vízlökés egyértelműen több halpusztulást okozott”

– mondta el az újságíróknak.

A tisztviselők szerint Pinellas megye szilárdhulladék-osztálya összesen 600 tonnát gyűjtött össze a múlt hónap vége óta.

“A strandokat megtisztítjuk – amint az árapály megváltozik, a halak azonnal visszatérnek. Nem tudjuk, hogy mi lesz a vége”

– mondta Boulding pénteken.

A szakértők még nem határozták meg az idei súlyos virágzás okát, bár Stumpf a hírportálnak elmondta, hogy a heves esőzések, a szél, valamint a vizek foszfor- és nitrogénszintje mind szerepet játszhat a jelenségben.

Pinellas megye egészségügyi minisztériuma vasárnapi sajtóközleményében arra figyelmeztette a lakosokat, hogy egyeseknél a halak partra kerülésének közelében “enyhe és rövid ideig tartó légúti tünetek” jelentkezhetnek, beleértve a szem, az orr és a torok irritációját.

Az egészségügyi tisztviselők azonban megjegyezték, hogy a krónikus légzőszervi problémákkal, például asztmával küzdő emberek súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak, ha olyan területen tartózkodnak, ahol a vörös alga virágzik, és azt javasolják, hogy ezek a személyek kerüljék el ezeket a területeket.

A hivatal azt is közölte, hogy a lakosoknak nem szabad olyan területek közelében úszniuk, ahol döglött halak sodródtak a partra, és a háziállatokat is távol kell tartani a víztől, a tengeri haboktól és az elpusztult tengeri élőlényektől.