6 millió dollárt fizethet a biztosító a Baldwin-tragédia után

Fotó: A véletlenül lelõtt Halyna Hutchins operatõrt ábrázoló kép az emlékére rendezett gyertyás virrasztáson az Új-Mexikó állambeli Albuquerque-ben 2021. október 23-án. Hátul egy védõmaszkot viselõ nõ hegedül. Alec Baldwin amerikai színész két nappal korábban egy kellékfegyverrel agyonlõtte a vezetõoperatõrt, a rendezõt pedig megsebesítette az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson. (MTI/AP/Andres Leighton)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 27. - 12:41

Halyna Hutchins családja szinte biztosan készül egy perre, a biztosítótól 6 millió dollárt kaphatnak a haláleset után.

A TMZ megszerezte a Front Row Insurance Brokers által kiállított biztosítási kötvényt. Az általános felelősségbiztosítás 1 millió dollárra korlátozódik eseményenként, azonban van egy kereskedelmi biztosítási rész is, amely az általános felelősségbiztosítás kiegészítése, további 5 millió dollárra.

A produkciós cég engedélyt nyújtott be a filmre, és a papírok szerint 1 millió dolláros biztosítási kötvényt kötött, de úgy tűnik, hogy ez a minimálisan szükséges az új-mexikói forgatáshoz.

Ez sok pénznek hangzik, de lehet, hogy nem elégséges. A 42 éves Hutchins feltörekvő sztár volt, aki előtt évtizedes keresetek állnak. Emellett anya és feleség is volt, ami lehetővé teszi, hogy fia és férje a szeretetveszteség miatt behajtsa a pénzt. És ne feledjük, Joel Souza rendezőt is meglőtték és megsebesítették, és neki is lenne személyi sérüléssel kapcsolatos igénye. A biztosító mind Hutchins, mind Souza esetében 6 millió dollárra korlátozódik, nagyjából 1 milliárd 800 millió forintra.

Azonban a büntető kártérítés miatt Új-Mexikóban, ha bizonyított a gondatlanság vagy a szándékos magatartás, az esküdtszék büntető kártérítést ítélhet meg.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy súlyos gondatlanság történt a forgatáson: valódi fegyvert használtak, ami a filmforgatásokkal foglalkozó fegyverszakértők szerint egyértelmű szabálysértés. A fegyverből halálos kimenetelű éles lőszert lőttek ki, és éles lövedéknek soha nem szabadna filmforgatáson lennie. A lővonalban lévő területet pedig meg kellett volna tisztítani az emberektől, ami nem történt meg.

A szóban forgó fegyvert nyilvánvalóan nem ellenőrizték megfelelően, mielőtt Alec Baldwinnak átadták volna. Napokkal ezelőtt derült ki, hogy a stáb néhány tagja céllövöldözésre használta a fegyvert – valódi golyókkal. Valaki talán már órákkal a forgatás előtt is ezt csinálta.

A TMZ megkereste a Front Row-t, azonban ők nem nyilatkoztak a biztosítási feltételekről, de jellemzően számos követelményt támasztanak a biztosítótársaságok, és ezek megsértése lehetővé teheti a társaság számára, hogy megtagadja a fedezetet. Például, mivel ez a biztosítás egy westernre vonatkozott, amelyben különböző fegyveres jelenetek játszódtak, kizáró ok lehet, ha éles lőszer volt a forgatáson.

Hutchins családja és Souza szinte biztosan bepereli a magánszemélyeket és a produkciós céget, és ezek az alperesek önállóan lennének felelősek, ha az esküdtszék felelősnek találná őket, de a biztosítás egyfajta biztosíték arra az esetre, ha egyik alperesnek sincs jelentős vagyona.