Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,920 $

Az ENSZ közgyűlése Palesztina tagfelvételére szólította fel a Biztonsági Tanácsot

Az ENSZ Közgyűlése pénteken megerősítette Palesztina jogait a szervezeten belül, s felszólította a BT-t, hogy vegyék fel tagnak.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Mint ismert, Palesztina 2012 óta rendelkezik megfigyelői státusszal, mely a teljes jogú tagsághoz képest csak bizonyos és korlátozott jogokat biztosít a tag státuszhoz képest. A tagságról azonban csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönthet.

Az Egyesült Államok megvétózná a teljes jogú tagságra irányuló kérelmet a tanácsban, ugyanakkor a pénteki szavazás a palesztinok támogatásának gesztusaként értékelhető. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője csütörtökön az RTVE spanyol televíziónak nyilatkozva megosztotta, Spanyolország május 21-én önálló államként fogja elismerni Palesztinát.

Korábban Borrell azt sugallta, hogy Írország, Szlovénia és Málta is meg fogja tenni ezt a lépést, de ennek időpontját azóta sem nem erősítette meg. A pénteki ENSZ-határozat további jogokat biztosít Palesztinának a világszervezetben, lehetővé téve számára, hogy teljes mértékben részt vegyen a vitákban, napirendi pontokat javasoljon, és képviselőit beválasszák a bizottságokba.

Ugyanakkor szavazati joggal továbbra sem rendelkezik majd, mivel erre a Közgyűlésnek nincs hatásköre, s a Biztonsági Tanács támogatására lenne szüksége. A Reuters hírügynökség szerint a palesztin államiságot az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el, noha ezt nagyrészt szimbolikusnak tekintik.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.