Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,66 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,92 Ft
Bitcoin
61,771 $

2006 van óta nem állt ennyire rosszul az amerikai lakáspiac

Egy közgazdász szerint a lakásszektor az elmúlt több mint egy évtized legnagyobb lassulásának kellős közepén van, miközben az árak nem akarnak csökkenni. 

Fotó: Twenty20
Észak-Amerika

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

„Az amerikai lakáspiac 2006 óta a legjelentősebb aktivitáscsökkenés kezdeti szakaszában van” – tweetelte Len Kiefer, a Freddie Mac FMCC, -2,43%-os főközgazdász-helyettese.

„Sok adatsorban még nem mutatkozik meg, de a jelzáloghitel-kérelmek a nyár folyamán nagy mértékben visszaesnek”. Elmondta, hogy a lakásvásárlási jelzáloghitel-kérelmek 40 százalékkal csökkentek a legutóbbi, 2021-es csúcshoz képest. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

A vásárlási és refinanszírozási kérelmek 22 éve a legalacsonyabb szintre estek vissza.

A jelzáloghitel-kérelmek mint adatpont „érzékelteti, hogy merre tarthat a piac”–- mondta Kiefer a MarketWatchnak adott interjújában.  

„Azért, mert ez a korai szakasza annak, amikor az emberek otthont akarnak vásárolni. És ha a kérelmek mennyisége csökken, az általában azt jelzi, hogy egy, másfél hónap múlva a jelzáloghitel-kezdeményezések a lakáslezárások esetében is csökkenni fognak” – jegyezte meg. 

Kiefer arra számít, hogy a lakáseladások ezentúl „eléggé lelassulnak a nyár folyamán” – írja a Market Watch. 

Eközben a Freddie Mac csütörtök reggel közzétett adataiból kiderült, hogy a jelzáloghitelek kamatai emelkedtek, az emelkedő kamatlábak és az infláció hatására.

Hogy egyértelmű legyen, „nem hiszem, hogy a lakáseladások teljesen leállnak” – hangsúlyozta Kiefer. „Csak lassulni fognak. Az emberek továbbra is képesek lesznek eladni a lakásokat, de lehet, hogy egy kicsit tovább tart majd, mint eddig”.

Bár egyesek arra a következtetésre juthatnak, hogy a gyengébb adatok a lakásárak esetleges csökkenését jelentik, a szakértők óva intenek ettől.

„Ez azt jelenti, hogy a lakásárak összeomlanak? Nem hiszem” – mondta Kiefer.

A Freddie Mac kutatásai azt mutatják, hogy amikor a kamatlábak emelkednek, miközben a lakáseladások és a jelzáloghitel-előállítások növekednek, a házárak nem feltétlenül csökkennek vagy emelkednek. „Hajlamosak ragaszkodóbbak lenni” – mondta Kiefer.

„És bár a növekedés üteme általában lelassul, nem nagyon jellemző a csökkenés” – tette hozzá.

Madeleine McCann szülei nyilatkozatot adtak ki a kislány eltűnésének 17. évfordulóján

Madeleine hároméves volt, amikor eltűnt a portugáliai Praia da Luzban.

Távvezérelt csótányok játszhatnak kulcsfontosságú szerepet a mentési műveletekben

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem tudósai sikeresen fejlesztettek ki távirányítású csótányokat, amik forradalmasíthatják a kutató-mentő műveleteket.

Elgázolt egy embert a vonat Érdnél, késő estig helyszínelhetnek

Újabb és újabb vonatgázolásokat jelentenek be, most épp Érdnél történt baleset, ami miatt várhatóan késő estig csak vágányon fognak haladni a vonatok az érintett szakaszon.