Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,50 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,740 $

Egy 1987-ben meghozott rendelet mentette meg a Földet a klímakatasztrófától

24 évvel ezelőtt a világ vezetői meglátták a potenciális veszélyeket a klorofluorokarbonokban (CFC), és eldöntötték, hogy kitiltják a használatukat, mivel kutatók figyelmeztettek, ellenkező esetben megsemmisülhet a bolygó ózonrétege.

Pixabay
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Nature tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmányban a kutatók az 1987-es montreali jegyzőkönyv hatásait vizsgálták meg, amellyel a világ államai egy közös összefogásnak köszönhetően eltávolították az üzletek polcairól a CFC-vel dúsított használati cikkeket.

A probléma forrását az adta, hogy kiderítették, a CFC kulcsszerepet játszott az üvegházhatású gázok atmoszférában való rombolásában, illetve bebizonyították, hogy jelentősen hozzájárult az ózonlyukak kialakulásához. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

Ha nem tették volna meg ezt a drasztikus lépést, akkor 2100-ra 2,5 Celsius-fokkal nőhetett volna a Föld átlaghőmérséklete, ami pontosan egy fokkal több, mint amennyit a 2015-ös párizsi klímaegyezmény felső határértékeként megszabtak.

Minden bizonnyal az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés már a 2020-as évekre elérhetett volna egy olyan szintre, hogy világszerte óriási kánikulák jöhettek volna létre a nyári szezonban.

A jó hírek ellenére azonban nem szabad erre az egyetlen egyezményre hagyatkoznunk, a CFC-k kitiltása ugyanis bár kiváló rendeletnek bizonyult, a klímaváltozás problematikáját egyedül nem oldotta meg.

Ehhez továbbra is az kellene, hogy az emberiség koordináltan, ésszerű lépeséket téve haladjon előre, erre viszont semmiféle hajlandóság nem mutatkozik, éppen ellenkezőleg: a nagyhatalmak még mindig ragaszkodnak a profitorientált üzleti modellhez, és hiába kongatták meg a vészharangokat, látszatintézkedésekkel hárítják el a felelősséget maguk felől.