Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

1709 óta nem volt ekkora összeomlás a brit gazdaságban

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) által nyilvánosságra hozott hivatalos statisztikák szerint 9.9 százalékot zsugorodott Nagy-Britannia gazdasága 2020-ban, amely több mint háromszáz éves negatív rekordnak tekinthető.

...svg content...London, 2021. február 3. Védõmaszkos járókelõ Londonban a koronavírus-járvány alatti kijárási korlátozás idején, 2021. február 3-án. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások, a munkaerőpiac bizonytalansága, a bezuhant kereslet és a korlátozott növekedés ahhoz vezetett, hogy majdnem kétszámjegyű visszaesést lehetett tapasztalni a brit gazdaságban.

Az ONS statisztikái szerint ugyan a lazább korlátozások miatt 2020 utolsó negyedévében 1 százalékkal növekedett a gazdasági teljesítmény, de a 2019-es utolsó negyedévi szintektől ez így is 7.8 százalékkal maradt el – írja a Forbes. A brit gazdaság az 1709-es „Nagy Fagy” óta nem esett vissza ekkorát, amikor is a Bank of England modellezése szerint 13 százalékos volt a visszaesés. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Igazi hullámvasút volt a brit gazdaság 2020-ban, de így is hullámvölgyben sikerült zárni az évet. Az első negyedévben, a korlátozások kezdetén még 2.9 százalékos volt a visszaesés, ám a második negyedévre már jelentősen érződött a vesztegzár hatása, ugyanis 19 százalékot zuhant a negyedéves GDP.

A harmadik negyedév rekordmértékű ugrást produkált, ugyanis a korlátozások feloldását követően 16.1 százalékot emelkedett a GDP a harmadik negyedévben. Az utolsó negyedév sem mentette ki a brit gazdaságot a zsugorodás alól, és az idei év sem várható optimistábban, a Brexit hatásai miatt.

Összehasonlításképp, ez a visszaesés kétszerese annak a recessziónak, amelyet a 2008-as jelzáloghitel-válság által előidézett globális pénzügyi válság során élt át a brit gazdaság, és majdnem háromszorosa az Egyesült Államok 2020-as visszaesésének.

A brit gazdaság idei teljesítménye tekintetében rengeteg múlik azon, hogy mikor sikerül véget vetni a járványnak, mikor sikerül annyi lakost immunizálni – természetesen vagy vakcina útján – hogy a gazdaság megfelelően újranyithasson. Szakértők szerint erre év végéig kell várni, ami a Brexit hatásaival kiegészülve ismét negatív tartományba viheti a brit gazdaságot.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.