Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

MTI/EPA/NASA/JOHNS HOPKINS APL

Bense Róbert

2022. szeptember 27. - 01:55

Mintha egy homokszemet próbálnánk meg eltalálni a sivatagban! A cél a Föld védelme, már csak az a kérdés, sikerül-e kimozdítani a Dimorphost a pályájáról.

A NASA ugyanis ebben látja azt a „bolygóvédelmi” megoldást, mellyel sikeresen eltéríthetik az időben észlelt, Föld felé tartó aszteroidákat. A DART szonda még tavaly novemberben indult el, hogy egy hihetetlen hosszú út végén egy mindössze 160 méter átmérőjű égitestbe csapódjon.

11 millió kilométer megtétele után végül a „Kettős Aszteroida Eltérítő Teszt” sikeresen lezajlott, miután a szonda becsapódott a Dimorphosba. Ezt egyébként élőben követhettek figyelemmel azok, akik magyar idő szerint hajnali 1:14-kor a NASA közvetítését nézték.

És hogy honnan tudhattuk ilyen pontosan, hogy mi zajlott ennyire távol a bolygónktól? A szonda tervezői egy rendkívül okos megoldást alkalmaztak, ugyanis a becsapódás előtt leválasztottak róla egy apró űreszközt, ami mindössze néhány perccel lemaradva követte a DART-ot, és amely fotókat és videókat készített a becsapódásról.

A nagy találkozás egyébként – a tervek szerint – meglehetősen drámaira sikerült, miután csaknem 24 ezer kilométeres óránkénti sebességgel csapódott a szonda az aszteroidának. Maga a DART is készített fotókat az ütközés előtt, ezeket szintén mutatták a közvetítésben.

Hogy a DART végül milyen mértékben módosította a Dimorphos pályáját, annak kiderítésében a földi teleszkópok is segítenek majd. Mivel a Dimorphos a 780 méteres Didymos körül kering, ezért a keringési idő változásával kiszámítható a módosulás.

Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének igazgatója a sikeres teszt utáni nyilatkozatában elmondta, hogy az emberiség egy olyan korszakba lépett, melyben képesek vagyunk megvédeni magunkat egy veszélyes aszteroida becsapódásától.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.