Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Zelenszkij összetartásra szólított fel a népéhez intézett karácsonyi beszédében

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/EPA/Michael Reynolds
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint bármilyen nehéz helyzet is adódik, az ukránok akkor sem fogják érezni „a bátorság és állhatatosság hiányát”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a népéhez intézett karácsonyi beszédében összetartásra szólított fel, miközben elismerte, sokak számára keserű lesz az, hogy nem ülhetnek mind együtt az ünnepi asztalnál, hiszen Oroszország 10 hónappal ezelőtt megszállta Ukrajnát.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

„Nem számít, hol vagyunk, mert ma mind együtt leszünk. Együtt nézünk fel az égre, és emlékezünk a február 24-i reggelre, mint ahogy arra is, milyen messzire jutottunk azóta”

– mondta.

Hozzátette, talán a karácsonyi harangok most nem szólnak olyan hangosan és lelkesítően, mert a légvédelmi szirénák, a lövések és robbanások hangjai elnyomják azt, azonban az ukránok „sosem fogják érezni a bátorság és állhatatosság hiányát” – számolt be a Sky News.

„Amikor elsuttogunk egy kívánságot, öröm járja át a belsőnket, és megértjük az igazságot. De ami a legfontosabb, hogy egyetlen kamikaze drón sem olthatja ki a mi karácsonyi csillagunkat”

– hangsúlyozta az államfő.

Zelenszkij ünnepi fényekkel és egy karácsonyfával a háttérben tartotta meg a beszédét, s két nappal korábban érkezett vissza Washingtonból Kijevbe, ami az első külföldi látogatása volt azóta, hogy Moszkva megszállta az országot.