Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

A zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát is lekapcsolták az újabb orosz ágyúzás után

Fotó: A Maxar Technologies műholdfevétele az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 29-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. MTI/AP/Maxar Technologies
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 5. - 18:46

A legfrissebb közlemény szerint az utolsó működő reaktort is lekapcsolták a legutóbbi orosz ágyúzások után.

Az ukrán Energoatom közlése szerint a jelenleg orosz megszállás alatt álló, délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorblokkját is lekapcsolták, miután a legutóbbi orosz támadások következtében jelentős kár keletkezett az elektromos vezetékekben.

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

A Telegramon közzétett közleményében az Energoatom megosztotta, hétfőn, a legutóbbi orosz ágyúzás következtében lekapcsolták az utolsó működő távvezetéket is, melynek következtében a reaktor 6. blokkját – mely jelenleg az atomerőmű saját szükségleteit látja el – leválasztották a hálózatról.

Az Energoatom a Reutersnek elmondta, a reaktor a hálózatról történő leválasztás ellenére is működik, és képes biztosítani az erőmű saját energiaszükségletét, hozzátéve, hogy az erőmű tartalék dízelgenerátorai, melyek leállás esetén a hűtéshez biztosítanak áramot, nem lett bekapcsolva.

Az ukrán energiaügyi miniszter, German Galuscsenko az Energoatom közleményére reagálva figyelmeztetett, a világ “ismét egy nukleáris katasztrófa szélén áll”, hozzátéve, hogy a nukleáris biztonságot kizárólag oly módon lehet garantálni, ha felszámolják az atomerőművet és egy demilitarizált övezetet hoznak létre a létesítmény körül.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.