WHO: véget ért a Marburg-vírus járvány Egyenlítői-Guineában

TÉMÁK:
#Járvány #WHO
Fotó: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ égisze alatt működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója sajtóértekezletet tart az ENSZ európai székházában, Genfben 2022. december 14-én. MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini
Afrika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A vírus február 31-én jelent meg először a közép-afrikai országban, ahol korábban sosem észleltek ilyen megbetegedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi közleményében az áll, miszerint június 8-án, csütörtökön véget ért a Marburg-vírus járvány Egyenlítői-Guineában, néhány hónappal azután, hogy jelentés érkezett az első megbetegedésről.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

A betegség többek között magas lázzal, gyengeséggel, erős fejfájással, izomfájdalommal és vérzéses tünetekkel (pl. orrvérzés) jár, s az esetek 50%-ában halált okoz. Jelenleg nincs rá semmilyen ellenszer, így védőoltás sem – írta a France24.

A Maburg-vírus február 31-én jelent meg először Egyenlítői-Guineában, Afrika közép-nyugati részén, ahol korábban sosem észleltek ilyen megbetegedéseket, ám idén több afrikai országból (Kenya, Angola, Uganda, stb.) is érkezett ezzel kapcsolatos bejelentés.

Azóta számos megbetegedés történt, illetve 12-en vesztették életüket (de a halálesetek száma akár 35 is lehet), továbbá az is megerősítésre került, hogy 4-en felépültek, miután elkapták a vírust. Ám az elmúlt 42 napban nem jelentettek újabb megbetegedéseket, vagyis kijelenthető, hogy a járvány véget ért.

A WHO korábbi beszámolója szerint június 2-án, pénteken Tanzániában is véget ért a Marburg-vírus járvány, miután 42 nap fertőzésmentesen telt el. A kelet-afrikai országban március végén jelentették az első megbetegedést, amelyet követően 8 ember fertőződött meg, közülük 6-an vesztették életüket.