Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Putyin: együttműködésre kell törekedniük a Kaszpi-tenger partján fekvő államoknak

Fotó: A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen lham Alijev azeri, Ebrahim Raíszi iráni, Szerdar Berdimuhamedov türkmén, Vlagyimir Putyin orosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök részt vesz a Kaszpi-tenger menti országok vezetőinek csúcstalálkozóján Ashabádban 2022. június 29-én. MTI/AP/Kreml
not image

Koós Alexandra

2022. július 3. - 01:46

Az orosz államfő szerint Türkmenisztánnal már konkrét megállapodásaik vannak, amelyek a szerződések meghosszabbítását is magukban foglalják.

Vlagyimir Putyin szerdán kijelentette, a Kaszpi-tenger partján fekvő öt állam együttműködést fog kialakítani, többek között az energetikai és logisztikai kérdések, illetve a csúcstechnológiák terén, amelyek a gazdasági tevékenységük kulcsfontosságú részeit képezik.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

A Kaszpi-csúcstalálkozót követően elmondta, ipari együttműködésről is szó lesz, amely „mindannyiuk közös érdeke”, ezáltal megállapodásra jutottak abban, hogy kiválasztják ezeket a területeket, elosztják egymás között a kompetenciákat, majd azoknak megfelelően tesznek lépéseket.

Kiemelte, hogy elsősorban az ipari és csúcstechnológiai ágazatokban építenek ki széles körű együttműködést, emellett úgy tartja, „a mai világban kulcsfontosságú a logisztika, amely nélkül lehetetlen gazdasági sikert elérni”.

Az orosz vezető hozzátette, a hivatalos megbeszélések után Gurbanguly Berdymukhamedov volt türkmenisztáni elnök, aki jelenleg a parlament felsőházának elnöke, hivatalos vacsorára invitálta, hogy ennek ügyében tárgyaljanak.

A találkozó során számos ötlet és javaslat elhangzott, azonban tartózkodott attól, hogy részletesebben kifejtse, ugyanis elmondása szerint „előbb papírra kell kerülniük”, ám a hagyományos energetikai együttműködés ügyében sikerült lépéseket tenniük – írta a TASS.

Kifejtette, hogy Türkmenisztánnal konkrét megállapodásokra jutottak, többek között a szerződések meghosszabbításáról, a Gazprom vezetői pedig hamarosan a közép-ázsiai országba utaznak, majd megjegyezte, hogy a csúcstalálkozón „igazán eredményes volt a munka”.