Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,290 $

Ismét kitört egy nagy vulkán Indonéziában (videó)

Hétfőn újra kitört az indonéziai Ibu, mely egy aktív vulkán, és időről időre problémákat okoz a lakosok számára.

...svg content...Fotó: Az indonéz Vulkanológiai és Földtani Katasztrófavédelmi Központ, a PVMBG felvételén füstfelhő gomolyog a Ruang tűzhányó kürtőjéből Észak-Sulawesi tartomány Ruang szigetén 2024. április 30-án, amikor kitört a vulkán, két kilométer magasra lövellve a hamut és füstöt. A hatóságok a lakosság evakuálását rendelték el hat kilométeres körzetben. A tűzhányó aktivitása két héttel korábban kezdett fokozódni, a hatóságok áprilisban szökőárriadót is adtak ki a környékén.
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy több mint öt kilométeres hamutornyot lövellt az égbe az indonéz vulkán, nem sokkal azután, hogy a hatóságok a második legmagasabb szintre emelték a riasztást. Károkról vagy sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés, de az égbe emelkedő hatalmas hamuoszlop beszédes, és egyúttal félelmetes.

A hatóságok több mint öt kilométerre becsülik a hamuoszlop magasságát, ami az elmúlt hónapok egyik legnagyobb kitörését eredményezte. Az RFI azt írja, arra kérték a lakókat, hogy viseljenek maszkot és szemüveget, ha a szabadba mennek, megvédvén magukat a lehulló hamuval szemben. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

A vulkán már szombaton is aktív volt, lávát lövellt ki magából, és az égbolton kilométeres nagyságban volt látható a hamu. Az Ibu Indonézia egyik legaktívabb vulkánja, amit tavaly több mint 21 ezer alkalommal mutatott aktivitást, rendszeresek a kitörések.

A geológiai mérések szerint az Ibu napi szinten átlagosan 58 alkalommal tört ki 2023-ban, ami nem meglepő, mert Indonézia vulkanikus szempontból egy nagyon aktív helyen terül el a csendes-óceáni „Tűzgyűrűn”. Ennek pedig megvan a maga veszélye, amihez a lakosság már hozzászokott, és a globális felmelegedés csak újabb lapáttal tesz rá erre.

Az elmúlt hónapban az Észak-Sulawesi tartományban lévő Ruang több mint fél tucatszor tört ki, ami a közeli szigetek lakosainak ezreit kényszerítette menekülésre, és továbbra is a legmagasabb riasztási szint van érvényben miatta. Ruang szigetének mintegy 800 lakosát kellett emiatt véglegesen áthelyezni.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.

Élőben adja a tv a Real Madrid utolsó bajnoki meccsét

A Real Madrid bajnokként léphet pályára szombat este, amit élőben ad a televízió, majd jön a Dortmund elleni döntő a Bajnokok Ligájában.