Víz alá kerültek Délnyugat-Kína városai a heves esőzések miatt

Fotó: illusztráció | unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Utakat és épületeket is elárasztott a gyorsan lezúduló csapadék.

Kuanghszi-Csuang régiójában csütörtökön egyetlen nap leforgása alatt csaknem 453 mm eső hullott, a Kínai Meteorológiai Hivatal jelentése szerint ez regionális napi rekordot jelentett június hónapban.

Soron kívül Szoboszlai is kispadon várja az Európa-liga meccset a Lask ellen

A különösen heves esőzés miatt a régió városaiban több helyen víz alá kerültek az utcák. Pejhajban rendkívül sok munkájuk akadt a tűzoltóknak, akiknek egy többemeletes épületből a lakókat is ki kellett menteniük.

Szárazság után özönvíz

A városvezetés döntése alapján június 10-12. között teljesen leállnak a városból induló kompjáratok, a Tonkin-öbölben ugyanis az esőzések mellett az erős szél is lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

A közeli, Guangdong tartomány nyugati részén fekvő Yulin városából érkező katasztrófavédelmi jelentések szerint péntek reggelig 35 órán keresztül folyamatosan zuhogott. A környékbeli falvakat és városokat elöntötte az árvíz, több mint száz embert kellett evakuálniuk.

A szélsőséges időjárást jól jelzi, hogy a tartományból májusban még súlyos aszályt jelentettek, a mostani esőzések viszont szintén komoly problémákat okoznak a mezőgazdaságban – számolt be a CNA.