A koronavírus elleni küzdelemben az országok világszerte a lakosság beoltására törekednek

Fotó: Unsplash/Marisol Benitez
not image

Borbély Fanni

2021. október 15. - 02:39

A koronavírus elleni védőoltás beadatására való rábeszélés érdekében a kormányok világszerte az oltási kötelezettségeket alkalmazzák.

Az emberek beoltatására irányuló törekvés nagymértékben eltolódott az olyan ösztönzők felajánlásáról, mint a készpénzfizetés vagy az ingyen italok, a mandátumok kiadására és a be nem oltott személyek számos helyszínre és tevékenységre való bejutásának korlátozására.

Franciaországban a védőoltást igazoló dokumentumot vagy egy friss negatív koronavírus-tesztet kell bemutatni ha például beülnénk egy vendéglátóhelyre.
Olaszországban ettől a hónaptól kezdve oltási igazolvánnyal lehet csak dolgozni, míg Görögországban, a koronavírus által nagymértékben fertőzött területeken kéthetes próbaidőre visszatér a beltéri élőzene az éttermekbe és bárokba, de az oltatlanokat nem engedik be.

Augusztus elején pedig New York lett az első amerikai város, amely a fedett éttermek, edzőtermek és mozik esetében megkövetelte a védőoltás igazolását, azóta azonban San Francisco, Los Angeles és más városok is bejelentették saját oltási követelményeiket a nyilvános tevékenységekben való részvételhez.

Néhány oltásokat szorgalmazó szervezet azonban úgy érzi, hogy a kötelezővé tétel kontraproduktív lehet, szakértők szerint ugyanis az oltás kritikus fontosságú, különösen az egészségügyi dolgozók számára, de a kötelezővé tétel elüldözheti a személyzetet, amelyre a kórházaknak nagy szükségük van írja a New York Times.