A virológus már tudja, mikor robbanhat ki Magyarországon a negyedik járványhullám

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 4. - 13:29

Rusvai Miklós víruskutató elmondta, nagy szerencse kellene ahhoz, hogy megússzuk októberig az esetszámok hirtelen megugrása nélkül.

Az elmúlt héten Kaposváron és Tatabányán is jelentősen emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, ám ez még nem jelzi a negyedik hullám érkezését, ezzel szemben Rusvai Miklós azzal számol, hogy a covid-járvány szeptember közepén robbanhat be – írta az Infostart hírportál.

A múlt hét hétfőjén, keddjén nyilvánosságra került szennyvízadatokban, hét különböző szennyvíztelep mérései szerint emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Azóta viszont további növekedés nem volt tapasztalható. Lehet, hogy egy kis mértékű hullámzás megfigyelhető, de amíg ez nem tartós tendencia, addig megijednünk nem kell, önkéntes óvintézkedéseket pedig bevezethetünk ugyan, de járványtanilag még nincsen rájuk szükség.”

Rusvai hozzátette, csak azoknak ajánlja a maszkviselést, akik valamilyen kockázati csoportba tartoznak vagy valamiért nem akarják beoltatni magukat koronavírus elleni vakcinával.

A virológus szerint az iskola, az őszi időjárás és a külföldi nyaralásokból hazatérők együttesen indíthatják el a következő járványhullámot, melynek a mértéke és intenzitása a társadalmi érintkezések számának növekedésétől függhet.

Rusvai Miklós a delta variáns miatt már most is lassú növekedésre számít az adatokban, és azt is hozzátette, hogy nem olyan ideális a helyzet, mint tavaly nyáron, amikor napokon át nem volt covidos halott, valamint alacsonyabb volt a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is.

Ez az állapot nem tér vissza,folyamatosan növekvő szinttel kell számítanunk, de begyorsulni nagy valószínűséggel csak szeptember második felében fog a negyedik hullám, kis szerencsével még ezt is kitolhatjuk néhány héttel.”