Rusvai szerint augusztusban emelkedhetnek a koronavírusos esetszámok

Fotó: Unsplash/Matteo Jorjoson
not image

Borbély Fanni

2021. július 31. - 05:13

A szakértő szerint bár jó hír, hogy szerdán nem volt halálos áldozata a vírusnak, a szennyvíz koronavírus-koncentrációjának emelkedése baljós előjel.

Hét helyszínen is emelkedést mutatott a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve folyamatos emelkedés várható – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Rusvai Miklós virológus. A szakember hozzátette, mindez azt mutatja, hogy legkésőbb szeptemberben elkezdődhet az esetszámok emelkedése.

Rusvai meglátása szerint augusztusban fokozatosan emelkedik majd az esetszám, a meredek emelkedés pedig az iskolakezdés, a szabadságolási periódus végén várható, amikor sokan hazajönnek külföldről, a gyerekek visszamennek az iskolába, és a közösségi találkozások száma megnövekszik.

A korlátozásokkal kapcsolatban a szakember úgy vélekedik, a magas, hatvan százalék fölötti átoltottságú országok, mint az Egyesült Királyság és Izrael esetében is megfigyelhető, hogy újabb intézkedéseket kell bevezetniük, mert emelkedni kezdtek a fertőzöttségi számok.

Habár ennek sokan nem fognak örülni, de Rusvai szerint a maszkviselés hamarosan visszatérhet, amit elsősorban a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a zárt helyeken vezethetnek majd be. A következő lépés nagy eséllyel a védettségi igazolvány visszavezetése lenne a zárt téri eseményeken és sporteseményeken, bizonyos események tekintetében pedig akár a létszámkorlátozás is életbe léphet.