Újra kell a maszk, mivel az oltottak is terjeszthetik a delta variánst

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 2. - 14:12

Miközben szinte az összes sajtóorgánumban az oltatlanokat hibáztatják a koronavírus-járvány újabb gócpontjainak kirobbanásáért, kiderült, hogy az oltottak körében sokkal intenzívebben képes terjedni a kórokozó.

A The Guardian cikkéből kiderült, az amerikai CDC vezetője, Rochelle Walensky bejelentette, minden jel arra utal, hogy az oltottak is átadhatják a delta variánst, és bár a tüneteik enyhébbek lesznek, ugyanúgy képesek fertőzni.

A korábbi variánsok esetében nem láttunk példát arra, hogy a kis számban oltottként megbetegedő populáció tagjai továbbadták volna másoknak a fertőzést. A delta variánssal kapcsolatos, az elmúlt hetekben végzett kutatásaink ugyanakkor arra utalnak, hogy ha valaki oltottként megfertőződik, az tovább is adhatja a vírust” – mondta a szakember.

A CDC kedden közzétett ajánlása szerint az Egyesült Államokban olyan területeken, ahol fokozott terjedést mutat a koronavírus új mutánsa, ismét fel kell húzni a maszkot, ezt viszont a helyiek nem teszik meg, mivel elegük van a korlátozásokból és a szabályokból.

Joe Biden elnök elmondta, kötelezővé szeretné tenni országszerte a maszkhasználatot, ezzel a kezdeményezésével azonban a republikánus államok kormányzói nem értenek egyet.

Ron DeSantis, Florida vezetője például nemrég betiltotta, hogy az oltásokat és a maszkviselést kötelezővé tehessék, és hasonlóan cselekedhet nemsokára Texas is, ahol szintén visszatért az élet a normális kerékvágásba.

Az USA-ban hónapokon át csökkent a koronavírusos esetek, a kórházban kezeltek és a halottak száma, de az esetszámok a delta variáns hatására újra nőnek. Robert Wachter, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem orvosi tanszékének elnöke közölte, az Egyesült Államok kormányának legnagyobb tévedése az volt, hogy nem gondolták, hogy az állampolgárok közel harminc százaléka nem szeretné magát beoltatni.