Véletlenül arrébb rakta a francia határt egy belga gazda

Fotó: Carl Portman/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.5 - 07:02

Fennforgást okozott a belga gazda, aki nem szándékosan ugyan, de átrajzolta a belga-francia határt.

Egy lelkes helyi hobbitörténész az erdőben kirándult éppen, amikor észrevette, hogy a Belgium és Franciaország határát jelző kő 2.29 méterrel arrébb mozdult eredeti helyéről.

A határkövet egy belga gazda költöztette beljebb Franciaország határain, mert zavarta a traktorja útjában. Szerencsére az esetet a határ mindkét oldalán megmosolyogták, így nem okozott nemzetközi felháborodást az incidens – írja a BBC.

Franciaország és Belgium határa 620 kilométeren keresztül húzódik, és 1820-ban állapították meg eredetileg, öt évvel a waterlooi csata után. A határkő 1819 óta állt a helyén, ekkor jelölték ki ugyanis a helyét.

Boldog vagyok, nagyobb lett a városom

– nyilatkozta nevetve David Lavaux, a belga Erquelinnes falu polgármestere.

De Bousignies-sur-Roc polgármestere nem értett egyet velem

– tette hozzá Lavaux. 

Képesnek kell lennünk egy új határháború elkerülésére

– mondta el Aurélie Welonek, a szomszédos francia falu polgármestere.

A helyi belga hatóságok azt tervezik, hogy felveszik a kapcsolatot a gazdával, és megkérik rá, hogy helyezze vissza a határkövet az eredeti helyére. Ha ez valamilyen okból kifolyólag nem teljesül, a belga külügyminisztériumnak össze kell hívnia a francia-belga határbizottságot, amely 1930 óta nem ült össze.

A belga polgármester felhívta rá a figyelmet, ha a tettes gazda nem teljesíti a hatóságok kérését, büntetőeljárás is indulhat ellene, ám ez elkerülhető, ha visszahelyezi a követ az eredeti helyére.