Van egy állam, ahol már mindenki megkapta a koronavírus elleni vakcinát

Gibraltár, 2016. június 24. Járókelők egy zsúfolt utcán a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltárban 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. Az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, brit fennhatóságú területen a szavazók 96 százaléka a bennmaradásra voksolt, ugyanakkor a britek többsége arra, hogy országuk lépjen ki az Európai Unióból. (MTI/EPA/A.Carrasco Ragel)
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár lett az első állam a világon, ahol a teljes lakosságot átoltották covid elleni védőoltással.

Matt Hancock egészségügyi miniszter tegnapi beszédében elmondta, Gibraltár lett az első ország, ahol sikeresen végrehajtották a populáció oltását.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A tárcavezető megköszönte a helyi orvosok és ápolók áldozatos munkáját, valamint megdicsérte Fabian Picardót, Gibraltár kormányfőjét, amiért együttműködött az Egyesült Királysággal.

Az Ibériai-félsziget déli csücskén elterülő városállamban 34 ezren élnek. A pandémia kitörése óta 4 263 koronavírus-pácienst regisztráltak Gibraltáron, közülük 94-en vesztették életüket, miközben az aktív fertőzöttek száma 26-ra csökkent.

Az anyaország védőfelszerelésekkel, tesztkészletekkel és különböző pénzügyi támogatásokkal látta el Gibraltárt, továbbá biztosították a lakosokat arról, hogy a komplex vakcinációs program végeztével sem hagyják magukra őket ezekben a nehéz időkben – írta az Evening Standard napilap.

Picardo hálát adott Nagy-Britanniának a segítségért, egyúttal figyelmeztetett, nem szabad idejekorán fellélegeznie a nemzetnek, hiszen bármikor berobbanhat egy újabb fertőzési hullám, ezért fontos, hogy betartsák a lakosok a távolságtartás alapszabályait.

A kormányfő közölte, a fertőzöttek számának karácsonyi intenzív növekedése mögött nem a brit koronavírus-mutáció állt, hanem ugyanaz a variáns, amely nyáron terjedt szét egész Európában – a gibraltári védekezés tökéletességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az állam területén egyszer sem azonosították a dél-afrikai és a brazil covid-törzseket sem.