Hamarosan szigoríthatnak az uniós utazási szabályokon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 05:30

Az Európai Unió elnapolta a koronavírus-járvány közepette kialakított utazási irányelvek aktualizálását, ám nemsokára új szabályozás várható, ami sokkal szigorúbb lesz az előzőeknél.

A terveket ismerő tisztviselők szerint az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve még ezen a héten vagy a jövő hét elején előterjesztheti a javaslatot, attól függően, hogy mikor kapja meg az adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) – írta a Napi.hu.

A javaslat valószínűleg előírja majd, hogy a nemzetek aszerint vezessenek be utazási korlátozásokat, hogy az egyének megkapták-e a védőoltást vagy felépültek-e a covidból ahelyett, hogy a jelenlegi rendszerben azt bírálnák el, hogy honnan utaznak az emberek.

A javaslat a tisztviselők szerint arra is igyekszik majd iránymutatást adni, hogy a védőoltások esetében mit tekinthetnek védettségi időnek – adta hírül a lap a Bloomberg portálra hivatkozva.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Magyarországon egyébként most vezetnének be lejárati időt egy új törvényjavaslat alapján, ezen felül a tervezet lehetőséget adna arra, hogy a kormány rendeletében mentesítést adjon a járványügyi intézkedések alól a védettségi igazolványok birtokosainak.