Egyre nagyobb a fegyverprobléma az Egyesült Államokban, látványos fellépés mégsem történt

Joe Biden amerikai elnök a 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagról beszél a washingtoni Fehér Ház kampuszán 2021. április 7-én. A csomag célja az infrastruktúra fejlesztése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a munkahelyteremtést is fellendíti. MTI/AP/Evan Vucci
not image

Nagy Noel

2021.június.7 - 08:43

Újabb sornyi tömeges lövöldözés sújtotta az Egyesült Államokat ezen a héten, az országban látszólag kezd eluralkodni az erőszak, pedig éppen csak kezdenek felocsúdni a járvány megfékezésére hozott lezárásokból.

Időről időre visszatérő probléma az USA-ban, hogy értelmetlen lövöldözések sújtják az egész országot, csak az elmúlt hétvégén 12 különböző tömeges lövöldözést regisztráltak az illetékes hatóságok – írja a CNN a Gun Violence Archive adatai alapján.

Ezek között szerepel a floridai és az ohiói lövöldözés is, melyekben összesen két ember elhunyt és 27-en megsebesültek. Az elmúlt néhány hónapban ráadásul voltak ennél sokkal brutálisabbak is: ott volt a coloradói, amelyben 10-en hunytak el, vagy a kaliforniai, amelyben pedig 8-an.

A lövöldözésekre reagálva – korábbi demokrata elnökökhöz hasonlóan – Joe Biden kijelentette, hogy most volt ebből elég és muszáj most már valamilyen törvényt hozni annak érdekében, hogy ezek a tragikus események ne történhessenek meg többet.

„Elégszer nyilvánítottunk részvétet a Kongresszusban, viszont egy darab olyan törvényjavaslatot nem láttam, amely szövetségi szinten kezdene valamit a fegyveres erőszakkal. Elég legyen a részvétből, itt az ideje a cselekvésnek”

A Gun Violence Archive (GVA) kalkulációja szerint csak ebben az évben 240 különböző tömeges lövöldözés történt az Egyesült Államokban, melyben 8100-an vesztették életüket. Fontos megjegyezni, hogy a GVA definíciója szerint az számít tömeges lövöldözésnek, amelyben legalább négyen elhunynak vagy megsebesülnek.

Az Egyesült Államokban eleve furcsaságok figyelhetők meg a bűnügyi statisztikák terén, ugyanis annak ellenére, hogy a járvány alatt összességében visszaesett a bűnözés, a legnagyobb városokban az erőszak jelentősen megnőtt, az emberölések aránya például 30 százalékkal emelkedett.

Egyelőre érthetetlen tendenciafordulást jelent ez, ugyanis a kilencvenes évektől kezdve szinte folyamatosan csökken az erőszakos bűncselekmények aránya – melybe nem csak a lövöldözés, hanem az emberölés, a nemi erőszak, a rablás és a szándékos testi sértés is beletartozik.

2001 és 2010 között például 13.4 százalékkal, 2010 és 2019 között pedig további 3.8 százalékkal esett vissza az erőszakos bűncselekmények száma összességében. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy a 2019 végi adat jobb is lehetett volna, de 2016-ban és 2017-ben megugrott valamitől az erőszakos bűncselekmények száma.

Ezzel párhuzamosan viszont a fegyvervásárlások aránya rekordszinteken van az Egyesült Államokban, ugyanakkor a lőszerből kifejezetten hiány alakult ki a piacon. Itt is érdemes néhány fontos adatot ismertetni: 2020-ban például összesen 23 millió fegyvert vásároltak az amerikaiak, ami 2019-hez képest 65%-os emelkedés és még a 2016-os rekordot is bőven megdöntötte, amikor 15.7 millió fegyvert vettek.

Ráadásul a 2021-es évben még nagyobb fegyvervásárlási hullám vette kezdetét, ugyanis az első öt hónap során összesen 9.2 millió amerikai vásárolt fegyvert, amely 2020 ugyanezen periódusában még „csak” 8.7 millió fő volt. Összességében pedig körülbelül 400 millió fegyver lehet, amely amerikaiak tulajdonában van, ami kimagaslónak tekinthető világszerte.

Biden is beígérte azt, hogy majd kontroll alá vonják az amerikai fegyverbirtoklást, amely a második alkotmánykiegészítés szerint minden amerikainak alkotmányos alapjoga. Ez azonban nem lesz túl egyszerű, ugyanis a Szenátusban nincs meg a megfelelő többség ahhoz, hogy ezt keresztül lehessen vinni.

A demokraták ugyan már két fegyverbirtoklással kapcsolatos törvényjavaslatot is elfogadtak a képviselőházban, a Szenátusban azonban 10 republikánus támogatását kellene kivívni, hogy szövetségi szinten is törvénnyé váljon. A javaslat elsősorban arra irányul, hogy a fegyvervásárlás során jobban le lehessen ellenőrizni a vevő hátterét (küzd-e mentális betegséggel, van-e ellensége stb.)

Ameddig azonban ezt nem sikerül feloldania Joe Bidennek és a demokratáknak, addig nem lehet számítani arra, hogy az Egyesült Államokban különösebb változás történne a fegyverbirtoklásra vonatkozó szabályok területén.