Űrszemét-likvidáló missziót indított a Japán Űrügynökség

Rocket Lab
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 27. - 00:47

A japán JAXA űrügynökség megbízásából a Rocket Lab nevű startup egy olyan speciális rakéta megalkotásába kezdett, amellyel űrszemét-eltávolító masinát juttathatnak ki a világűrbe.

Az elmúlt évtizedek során rengeteg űrhulladék halmozódott fel a Föld körül, amelyek komoly veszélyekkel fenyegetik a leendő küldetéseket, hiszen egy potenciális becsapódás esetén akár meg is semmisülhetnek az egységek, nem beszélve arról, hogy ezek a maradványok az űrhajósok épségét is kockáztatják.

A JAXA a helyzetet orvosolandó első körben az Astroscale nevű japán vállalatot kérte fel, építsenek egy űrszemét-megsemmisítő szatellitet, amelynek eleget is tettek. A különleges kialakítású műhold nagyjából 27 ezer km/h-ás végsebesség elérésére képes, miközben fedélzetére LiDAR szkennert helyeztek, amivel 100 méteres pontossággal képes belőni a célpontját – írta a Phys.org magazin.

A kütyü speciális elbánást igényel, ezért döntöttek úgy, hogy a Rocket Labot választják a misszióhoz, akik nemrégiben mutatták be Electron névre keresztelt hordozórakétájukat, amely biztonságos körülmények között képes a világűrbe vinni a különféle szerkezeteket.

Az első kilövést 2023-ra tervezik – a JAXA mérnökei szerint rengeteg adatot gyűjthetnek be a kint bóklászó űrhulladékról, és ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor hónapokon belül felmérhetik a helyzetet.

A végső küldetés leghamarabb 2025-ben veheti kezdetét, ekkor állíthatják Föld körüli pályára az űrszemétgyilkos szatellitet, amelynek feladata az lesz, hogy likvidálja a korábban beazonosított darabokat, ezáltal tisztábbá téve az univerzumot.