Darabjaira szaggatott az űrszemét egy kínai katonai műholdat

Illusztráció/Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 19. - 12:22

A felderítő szatellitet egy orosz rakéta maradványai majdnem megsemmisítették, az incidens 2009 óta az egyik leghatalmasabb űrbéli detonációt idézte elő.

A Space.com hírportál riportjából megtudhattuk, a Föld körüli pályán bekövetkezett ütközés lehetőségét még a mérnökök sem tudták előre kiszámolni, ami szürke jövőképet vetít előre, hiszen ebből a negatív példából kiindulva az űrszemét akár az emberi küldetéseket is veszélyeztetheti.

Az ügy kivizsgálását folytató asztrofizikus professzor, Jonathan McDowell szerint a kínai Jünhaj 1-02 műhold néhány hónappal ezelőtt eshetett szét, éppen abban a pillanatban, amikor az 1996-ben a világűrbe bocsátott orosz Zenit-2 kémrakéta fennmaradt részei nekirepültek.

A bizonyítékok egyértelműek, így sem az oroszok, sem a kínaiak nem hátrálhatnak ki az események ténye mögül, a kollízió ugyanis akkora volt, hogy még hetekkel később is detektálni tudták a nyomát.

Viszont ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a Jünhaj 1-02 meglepő módon túlélte az űrbéli balesetet, és mind a mai napig sugározza a rádiójeleket az univerzumból, amire még a szakértők sem számítottak.

Sajnos az űrszemét problematikáját nehéz lesz megoldani, és mivel egyre több magánvállalat vette célba az univerzumot és Föld körüli pályára állította saját tervezésű műholdjait, így a közeljövőben akár tízszer nagyobb rizikója lehet egy esetleges becsapódásnak, amit nem biztos, hogy átvészelnek majd az egységek.