Műholdakat semlegesítő hadiipari rendszert fejleszt Kína

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 16. - 16:56

Az amerikai hírszerzésnél és titkosszolgálatnál dolgozó szakemberek figyelmeztetnek, Kína olyan fegyvereket tesztel, amelyekkel a Föld körül keringő szatelliteket pillanatok alatt ki lehet lőni.

Michael Studeman ellentengernagy a Bloomberg információi szerint egy múlt héten megrendezett online konferencián elmondta, a távol-keleti ország hadserege speciális fegyvereket tervezett, amelyek képesek arra, hogy kiiktassák az ellenségesnek megítélt műholdakat.

Áprilisban az Egyesült Államok nemzeti hírszerzési igazgatója közzétett egy jelentést, amiben leírta, hogy a nemrégiben kilőtt Tienkung űrállomás komoly hadiipari és gazdasági veszélyeket hordoz magában, ezért rendkívül fontos, hogy a NASA révén felvegyék a harcot az űrversenyben.

A dokumentumból kiderült, hogy Kína nemcsak a Földön, hanem az univerzumban is szépen lassan kiépíti saját hálózatát, aminek része a műholdak kilövésére és a konkurens nagyhatalmak űrszerkezeteinek semlegesítésére megalkotott fegyverrendszer telepítése a bolygó köré.

A szóban forgó rendszer annyira részletes, hogy csak több komponens fellövése révén tudják véglegesíteni, ám ha sikerrel járnak, akkor olyan ASAT-jellegű rakétákat és lézerfegyvereket alkothatnak meg, amik koordináltan, a földi és az univerzumbéli egységekkel összhangban tudnak működni.

Természetesen az amerikai hadsereg sem hagyta szó nélkül az ügyet, párhuzamosan ugyanis nekifogtak a Meadowlands nevű rakétaelhárító-rendszer kifejlesztésébe, ami kifejezetten arra szolgálhat, hogy az ellenséges szerkezeteket azonosítsa és hatástalanítsa.

“Intézkedések és ellenintézkedések párharca lesz az elkövetkező néhány évtized, ezért fel kell készülnünk az összes lehetséges eshetőségre” – magyarázta Studeman.