Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Az ukrán mezőgazdasági export csaknem a felére esett vissza az invázió kezdete óta

Fotó: A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenőrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 24. - 16:29

A becslések szerint az idei termés mintegy 50 millió tonnára fog csökkeni, szemben a 2021-es év rekordmennyiségével, amikor 86 millió tonna volt.

A hétfő este közzétett hivatalos adatok szerint az ukrán mezőgazdasági export 2022. február 24. és augusztus 15. között csaknem a felére, 10 millió tonnára csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor közel 19,5 millió tonna volt a kivitel.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

A mezőgazdasági minisztérium jelentéséből az is kiderül, miszerint a 2022-es ukrajnai gabonatermés feltehetőleg mintegy 50 millió tonnára fog csökkeni, szemben a 2021-es év rekordmennyiségével, amikor 86 millió tonna volt – írta a The Guardian.

A Reuters beszámolója alapján az ukrán tengeri kikötőket már az invázió kezdetén lezárták, így a termények nagy része betakarítatlanul maradt vagy megsemmisült, a kárba veszett alapanyagokon pedig már a július 22-én aláírt, Moszkva és Kijev közötti megállapodás sem segíthet.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött egyezménynek köszönhetően július végén újra megnyitottak három fekete-tengeri kikötőt, azonban még így is sokkal kevesebb a mennyiség, mint a konfliktus előtt, amikor Ukrajna havonta akár 6 millió tonna gabonát is exportált.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.