Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,008 $

Megtörtént a fordulat az ingatlanpiacon, a pozitív hangulat azonban törékeny

Már nem csak az érdeklődés, hanem a vásárlások száma is növekedni kezdett.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A tavalyi évet folyamatos gyengülés jellemezte Budapesten, ezen belül is a VI., VII., VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán, mostanra azonban az infláció mérséklődése és a kamatok csökkenésének köszönhetően fordulat következett be.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan irodavezetője elmondta, hogy a februári és márciusi időszak már kezdett hasonlítani a „régi piacra”, a belső kerületekben pedig az érdeklődések és a vásárlások száma is növekedésnek indult. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

A befektetőkre azonban még mindig várni kell, a szakértő szerint csupán néhány ilyen célú érdeklődés jellemző, számuk pedig alig 10 százaléka annak, mint amit a 2020 előtti időszakban tapasztaltak. További nehézséget jelent, hogy a belső kerületekben az állami támogatások sem mozgatják a keresletet.

„Ezzel szemben a hitelre történő vásárlások a kedvezőbb kamatoknak köszönhetően ezekben a kerületekben is jelentősen megszaporodtak, gyakorlatilag most már minden második üzletkötésnél hitelt vesznek fel a vevők, és várhatóan ennek aránya csak tovább fog emelkedni, ha tovább csökkennek a kamatok” – mutatott rá a szakértő.

„A túlárazottság azonban továbbra is problémát jelent: átlagosan 5-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk, mert a tulajdonosok azzal az alapállással közelítik meg az ingatlanértékesítést, hogy a „vevők majd úgyis alkudnak”. Ez viszont kitolt, elhúzódó értékesítési időt eredményez sok esetben, illetve olykor teljesen „beáll az ingatlan”, sokáig érdeklődés sem lesz rá” – tette hozzá.

Mint Garaba Gergely kiemelte, a túlárazottság miatt az alkuk is nagyobbak, akár 20-25 százalék is előfordulhat, ám a jó árazás esetén is akár 2-4 hónap értékesítési idővel kell számolniuk az eladóknak. A szakértő szerint a következő időszakban maradhat a pozitív hangulat, ehhez azonban a hitelkamatoknak tovább kell csökkenniük – írja közleményében a Balla Ingatlan.