Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,55 Ft
Euró
396,27 Ft
Font
468,93 Ft
Bitcoin
61,332 $

Most érdemes nagyot alkudni a hazai ingatlanpiacon

Erősebb az alkupozíció, mint korábban, ami a vevők malmára hajthatja a vizet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Habár március elejéig tipikusan az év eleji eseménytelenség volt a jellemző az ingatlanpiacon, mostanra elkezdett fellendülni az érdeklődés, amit ugyanakkor a csökkenő kamatok, a CSOK Pluszt igénylő családok, valamint az eddiginél magasabb alkulehetőségek is generálnak.

Mint a Balla Ingatlan megírta, a korábbinál nagyobbak lettek az alkuk, az eddigi 5-10 százalék helyett gyakorta találkozni akár 20-25 százalékossal is. Ehhez persze az eladók is kellenek, minél komolyabb ugyanis az értékesítési szándék, annál nagyobb a lehetőség egy reális árat kialkudni. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Ahogy közleményükben fogalmaztak, az eladási folyamat kezdeteként általában magas áron hirdetik az ingatlanokat, ami azonban általában kevés érdeklődőt vonz. „Aztán hosszan csökkentik az árat, mely így fokozatosan éri el azt a szintet, ahol már hajlandók alkuba bocsátkozni az érdeklődők” – fogalmaztak.

Az irreálisan árazott ingatlanok mindazonáltal akár évekig is a „piacon ragadhatnak”, a leginkább keresettek viszont gyorsabban eladhatók, ezek közé tartoznak a lakások esetében a felújított, 40-60 négyzetméteresek, házaknál pedig nagyjából a 60-100 négyzetméteresek vannak hasonló helyzetben.

„E felett nem nagyon keresik a vevők a házakat, kivéve abban az esetben, ha korszerűek és energiahatékonyak, ezeknek ugyanis megvan a maga speciális vevőköre, mely hajlandó megfizetni értük a magasabb árakat” – írták, hozzátéve, hogy megfelelő árazás esetén általában 45-90 nap az értékesítési idő.