Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Ukrajna állja a sarat, új légvédelemmel válaszolhatnak az oroszoknak

Fotó: A Maxar Technologies által 2022. június 7-én közreadott műholdfelvétel tüzérségi támadásokról a Donyec folyó partján a kelet-ukrajnai Bogorodicsne településen. A felvétel 2022. június 6-án készült. MTI/EPA/Maxar Technologies

Takács Petra

2022. június 9. - 12:08

Oroszország folyamatosan támadja Ukrajnát, mely saját fejlesztéssel korszerűsítheti a légvédelmi rendszerét.

Az ukrán fegyveres erők azt tervezik, hogy az egész ország légvédelmi rendszerét korszerűsítik a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében kifejlesztett új módszerek alkalmazásával – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Szerhij Borzov, a megye kormányzója.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

“A korszerű technológiákat alkalmazó vinnicjai feltalálóknak köszönhetően sikerült jelentősen növelni régiónk légvédelmi rendszerének hatékonyságát” – fogalmazott Borzov, kiemelve, hogy az ukrán hadsereg fontolgatja a vinnicjai fejlesztések országos alkalmazását. A kormányzó ugyanakkor nem részletezte, hogyan tették hatékonyabbá a helyi szakemberek a megye légvédelmét.

Közben az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz erők továbbra is rakéta- és légicsapásokat mérnek ukrajnai katonai és polgári infrastrukturális létesítményekre. A katonai vezetés szerint ugyanakkor az ukrán légvédelem hatékonyságának köszönhetően az orosz légierő támadásainak intenzitása csökkent.

A légierőt most elsősorban a földi csapatok műveleteinek támogatására, illetve Ukrajna belső régióiban lévő  infrastrukturális létesítmények elleni rakétacsapások végrehajtására vetik be – tette hozzá a vezérkar.

Ihor Terehov, a keleti országrészben lévő Harkiv polgármestere egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz csapatok ismét tűz alá vették a megyeszékhelyt. Szavai szerint Harkiv egyik lakónegyedét ágyúzták, amelynek következtében – az első információk szerint – egy ember életét vesztette és hárman megsérültek.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.