Újabb összecsapások történtek Kelet-Jeruzsálemben, 15 palesztint letartóztattak

Izraeli telepesek autója ég a Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedéből kilakoltatott palesztin családokat támogató tüntetésen 2021. május 6-án. Sejk Dzsarra arab lakossága évek óta tüntet az ott lakásokat felvásárló, vagy házakat más jogi utakon megszerző zsidó telepesek terjeszkedése ellen. Az izraeli legfelsőbb bíróság május 10-én újabb meghallgatást tart azoknak a palesztin családoknak az ügyében, akiket a kelet-jeruzsálemi telepbővítések miatt kitelepítés fenyeget. MTI/EPA/Abir Szultan
not image

Nagy Noel

2021.május.8 - 07:54

Immáron második napja tartanak az összecsapások az izraeliek által annektált Kelet-Jeruzsálemben a helyi palesztinok és a zsidó telepesek között.

A mostani balhét az robbantotta ki, hogy az izraeli rendőrség négy palesztin családot fenyegetett meg kilakoltatással – idézte fel az Euronews. A palesztinok és az izraeliek között évek óta magas a feszültség a telepesek olykor meglehetősen agresszív terjeszkedése miatt.

A demonstrálók a rendőrökkel is összecsaptak Sheikh Jarrah városrészben, melynek végül 15 palesztin letartóztatása lett a vége. A városrész az külön konfliktusok forrása, ugyanis nagyon közel található Jeruzsálem óvárosához.

Csütörtök éjszaka például több járművet is felgyújtottak Kelet-Jeruzsálemben, melyet a jelenlegi információk szerint palesztinok követtek el. Erre válaszul egy zsidó férfi pedig lőfegyvert rántott, de csak a levegőbe lőtt vele.

Az izraeli média szerint pirotechnikai eszközöket és köveket is dobálta a palesztin demonstrálók, méghozzá egy olyan irodára, amely az izraeli nacionalista jobboldal egyik fő pártjához, az Otzma Yehudithoz tartozik.

A konfliktus tárgyát képező kilakoltatások mellett elsősorban az izraeli jobb- és szélsőjobboldal érvel, mert szerintük azok a földek zsidókhoz tartoznak, már Izrael megalapítása előtt is hozzájuk tartoztak, ezért joguk van a birtokokra.

Kelet-Jeruzsálem több zsidó és muszlim szent helynek is az otthona, Izrael még annak idején, 1967-ben annektálta a területet Jordániától a Hat Napos Háború során. Azóta visszatérő a konfliktus a helyi muszlim és a zsidó telepes lakosság között, hasonló Ciszjordániához.