Tokió 2020: megvan a következő magyar érem, Siklósi ezüstérmes lett a döntőben

Fotó: Siklósi Gergely az olasz Andrea Santarelli elleni asszója előtt a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 25-én. A magyar versenyző bejutott a döntőbe. MTI/Illyés Tibor
not image

Hujber Dávid

2021. július 25. - 14:36

Siklósi Gergely volt a következő biztos magyar olimpiai érmes, miután bejutott a döntőbe.

A párbajtőröző Siklósi számára az idei olimpia maga az álom, sokkal inkább amiatt is, mert ez volt az első ilyen eseménye, és rögtön döntőt játszhatott. Az elődöntőt végül meglehetősen simán hozta, minden szempontból felül tudta múlni olasz ellenfelét.

A döntő kissé nehézkesen vette kezdetét, mert az eredményjelzővel problémák akadtak. A két versenyző pedig csak várt és várt, majd pár perc elteltével megoldódott a gond. Cannone nyitotta a pontszerzések sorát, és hirtelen kettővel ment Siklósi ellen.

Honfitársunk ezt követően egy szép szúrással jelezte a franciának, hogy ez azért nem lesz olyan egyszerű. Az ellenfelek fej-fej mellett haladtak, olyannyira, hogy Siklósi 4-3-nál egyenlített, még pont az első három perc letelte előtt.

A váltás után már Siklósi volt előnyben, bár nem sokáig, mert Cannone kiegyenlített 6-5-nél. Videós elemzésre volt szükség, hogy jóváhagyják a pontot. Ez volt az a pont, amikor a francia elment 9-7-re, ugyanakkor még mindig sok volt hátra.

25 másodperc volt hátra a következő levegővételig, 12-8-at mutatott az eredményjelző. A második szünet ideje alatt Cannone mindössze egy pontra volt az olimpiai aranytól, míg Siklósi 9 ponttal vágott neki a mindent eldöntő körnek.

Gergő nem adta fel, küzdött, amíg csak lehetett, de az ellenfele behúzta az utolsó pontot, így övé lett az arany. Ettől független a magyar válogatott szenzációsan teljesített, és az ezüstérem is óriási eredmény, pláne ilyen fiatalon.