Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

Elszálltak a temetkezési költségek, sokan a hamvasztás mellett kénytelenek dönteni

TÉMÁK:
#Drágulás
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ahogy Magyarországon minden más is, a temetkezési költségek is jelentősen megugrottak, sokan pedig kénytelenek a hamvasztást választani, mivel az mintegy 100 ezer forinttal olcsóbb megoldás.

Újabb elkeserítő adatokról számolt be a KSH: a vg.hu által is szemlézett adatok szerint ugyanis hihetetlen mértékben drágulnak Magyarországon a temetkezések is, a legfrissebb inflációs adatok alapján ugyanis egy koporsós temetés átlagosan 348 310 forintba került decemberben.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Öt év leforgása alatt 134 ezer forinttal (!) nőtt a temetkezés költsége Magyarországon, ami több mint 60 százalékos áremelkedést jelent. Rendkívül szomorú, de a hozzátartozóikat frissen elvesztett magyarok kényszerhelyzetben vannak, ugyanis ha szeretnék megadni a végtisztességet szeretteiknek, ki kell fizetniük az elszálló költségeket.

A KSH adatai alapján a hamvasztásos temetés “csak” 248 ezer forintba kerül, magyarul mintegy 100 ezer forinttal olcsóbb, mint a koporsós temetés. Ehhez képest 2021 decemberében 215 ezer forintba került, vagyis 15 százalékkal drágult egy év alatt, ha pedig öt éves távra tekintünk vissza, láthatjuk, hogy 58 százalékkal drágult.

Ezen ismeretek birtokában pedig már nem is meglepő az az adat, mely szerint a nagyobb városokban manapság ötből négy temetés hamvasztással történik. Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke megosztotta, a fa piaci árának emelkedése, valamint a dolgozók béremelése is jelentősen megdobja a költségeket.

Az árak kapcsán pedig semmi jóval nem szolgálhatunk, hiszen az elszálló energiaköltségek és az üzemanyagárak változása miatt várhatóan még az év elején tovább fognak emelkedni a temetkezési költségek Magyarországon.