Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,035 $

Tanulmány: a születendő gyermekek szervezetében is lehet mikroműanyag

TÉMÁK:
#Tanulmány
Fotó: Unsplash/ Tai's Captures
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy friss és megdöbbentő tanulmányban mutattak rá a tudósok arra, hogy már nem lehet megakadályozni, hogy a gyermekek lenyeljék az apró műanyagokat, vagy a még azoknál is kisebb nanoműanyagokat, de van ennél keserűbb megállapítás is.

E megállapítás pedig az, hogy a mikroműanyagok a méhlepényen keresztül bejutnak a születendő gyermekek szervezetébe is. A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem által végzett tanulmány eredményei kapcsán a tudósok figyelmeztettek, miután mára mindenhol megtalálhatók az apró műanyagrészecskék, s a kisebb nanoműanyagok, nem lehet megakadályozni, hogy ezek bekerüljenek a gyermekek szervezetébe.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Ennél riasztóbb azonban az a megállapítás, mely szerint vizsgálataik során újszülöttek szervezetében fedeztek fel mikroműanyagokat: a csecsemők a cumisüvegekből, játékokból, textíliákból és élelmiszer-csomagolásokból nyelik le ezeket az anyagokat.

Amikor pedig a mindennapi életben ezek a mikroműanyagok bekerülnek a háztartásban lerakódott porba, a gyermekek játékaikkal, vagy a padlón mászással is könnyedén lenyelhetik azokat. A probléma pedig az ezen anyagokkal, hogy a műanyagon kívül más káros vegyi anyagokat is tartalmaznak, például ftalátokat és fémeket, melyeket színezésre, vagy stabilizálásra esetlegesen biocidként adnak hozzájuk.

A gyermekek kitettsége magas, de nem meghatározható

Fontos megjegyezni azt is, hogy a különböző árukban, például játékokban és cumisüvegekben található műanyagra, valamint a műanyaghulladék kezelésére vonatkozó előírások világszerte eltérőek, ennek okán pedig a gyermekek rendkívül eltérő mennyiségű műanyagnak vannak kitéve attól függően, hogy a világ mely pontján élnek.

Azt említenünk sem kell, hogy a szegénységben élő gyermekek sokkal komolyabb mértékben vannak kitéve ezeknek a mikroműanyagoknak. Az Independent jelentése szerint Kam Sripada, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője úgy fogalmazott az eredmények kapcsán:

“Könnyen lehet, a gyermekek sokkal jobban ki vannak téve a mikroműanyagoknak, mint a felnőttek, épp úgy, ahogy a legkisebbek sok más környezeti mérgező vegyi anyagnak is jobban ki vannak téve. Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy egy gyermek átlagosan mennyi mikroműanyagot vesz magához, de már most több tanulmány is arra utal, hogy a gyermekek már a magzati korban mikroműanyagokat vesznek fel szervezetükbe. Ez aggasztó.”

Hangsúlyozta továbbá, hogy a gyermekek immunrendszere még nem teljesen fejlett, s agyuk a fejlődés egyik legfontosabb szakaszában van, ami különösen sebezhetővé teszi őket a nano- és mikroműanyagokkal szemben, melyek olyan hihetetlenül apró méretűek, hogy megtapadhatnak a tüdő mélyében, de a méhlepénybe is bejuthatnak, onnan pedig egyenesen a születendő gyermek szervezetébe jutnak.